Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният оркестър на Глен Милър гостува в София

Снимка: архив
На 22 декември Националният дворец на културата и АРТ БГ  представят световноизвестния оркестър на Глен Милър. Празничният концерт ще ознаменува 65-години от кончината на великия музикант – тромбонист, композитор, оставил трайна диря в световния джаз.
Глен Милър е роден през 1904 година в еврейско семейство в Айова. На 14 години получава първия си тромбон. Работи в много американски оркестри като аранжьор и през 1937 година осъществява мечтата си да има свой оркестър. Сключва договор с най-голямата звукозаписна фирма „RCA” и до 1942 г. записва на плочи над 200 композиции. Сред тях са станалите  класика „Chattanooga Choo-Choo”, “The American Patrol”, “Moonlight serenade”.
По време на втората световна война Глен Милър създава армейски оркестър за концерти пред войската на съюзниците. Изнася стотици във Великобритания, свири по Би Би Си. Сложна, противоречива, изключително интензивна и надарена личност, той завършва живота си трагично. На 15 декември 1944 г. излита за Франция на едномоторен самолет в гъста мъгла, който се изгубва над Ламанша.
 
Софийският концертът на „Glenn Miller Orchestra” със заглавие „The Very Best of Swing” е включен в Новогодишния музикален фестивал на НДК и представя  суинга от 40-те до 80-те години на миналия век в изпълнение на първокласни инструменталисти. Оркестърът ръководи Вил Салден, продължил през 1978 г. делото на Глен Милър. Перфекционистичният холандец /1950 г./, прегръща магическата формула на маестрото: ”Всеки лидер на бенд мечтае за новаторски звук, който не може да бъде сгрешен и се разпознава с първите акорди.” Оркестърът се развива с много труд и репетиции, благодарение на многобройни турнета и участия в радио и телевизионни предавания. Днес той е един от най-популярните в света, а програмата му е наситена с концерти, интервюта, съвместни изяви с артисти, участия във фестивали.
През 1990 година на специална церемония президентът на „Глен Милър Продакшънс” Дейвид Маккей определя Вил Салден за ръководител на Глен Милър Оркестра за Европа.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35