Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да подарим разходка – солидарен туризъм за хора с увреждания

Снимка: Архив

“Да споделиш хоризонта … с приятели” е пилотна инициатива на фондация “Заедно – общуване за подкрепа и развитие”. Тя има за цел да въведе уникална за България практика за социално приобщаване на хора с физически увреждания, наречена “солидарен туризъм”. Между 10 и 12 процента от населението на страната ни е с трайни увреждания, показват статистическите данни. Често тези хора са принудени да живеят затворено и изолирано от обществото, тъй като държавата ни все още не успява да им осигури необходимите условия за пълноценен и независим живот. За мнозинството от тях преживяване като това да покориш планински връх и дъхът ти да спре от разкриващите се пред погледа опияняващи гледки е само жадуван блян. Екипът на фондация “Заедно” е от хора, които вярват, че сбъдването на нечия невъзможна мечта осмисля живота ни, разширява собствените ни хоризонти. Това ги мотивира да реализират проекта “София – европейска столица: споделено пространство за всички нас”, подкрепен финансово от Столичната община.

В рамките на проекта са организирани пет акции за солидарен туризъм в Природен парк Витоша, които сбъдват мечтата на няколко млади хора с физически увреждания да преодолеят вертикалната граница към върха и да преживеят един чудесен ден сред природата, споделен с приятели. “Акциите за солидарен туризъм представляват туристически преходи, които се осъществяват с помощта на екип от доброволци и специално устройство за транспортиране на човека със затруднено придвижване, наречено от нас “совалка”, обяснява Елена Анастасова от фондация “Заедно”. Мартин е едно от момчетата, което с помощта на совалката и няколко доброволци успя да покори Витоша. Ето какво споделя той за своите преживявания:  

“Когато се изкачиш и усетиш планината, когато можеш да покоряваш върхове и да попиваш от гледките, които се откриват пред теб, това те зарежда. Хората с увреждания рядко имат този шанс. Сега този шанс се увеличава много, което е невероятна възможност и е изключително ценно. Совалката дава спомени, отваря очите на хората с увреждания и дава много ценни моменти. Затова колкото повече такива акции има, колкото повече това се популяризира, колкото повече хора се включат в тази дейност, толкова повече ставаме хора.” 

С позитивната енергия, която влага в нещата, които върши, екипът на фондация “Заедно” успя само за три месеца да привлече над 150 доброволци, които отделиха от собственото си време, за да превърнат една невъзможна мечта в реалност. Единственото изискване към тях беше не да притежават големи мускули, а да носят голямо сърце. Огнян е от хората, които не пропускат нито една от акциите за солидарен туризъм. За личната си мотивация да се включи като доброволец, той разказва:

“До скоро бяхме само познати, сега вече сме и приятели. Познавахме се покрай своите общи интереси – любовта към природата, любовта към планината. Имахме също така общи приятели, но в един момент успях да се запозная в дълбочина с това, което прави фондация “Заедно”, и всичко това ми подейства много вдъхновяващо. Впечатлих се, че влагат много искрена любов в това, което вършат. Това беше нещото, което ме запали да участвам и ме накара да давам колкото мога от своето време и енергия. Другото нещо, което ме мотивира да бъда част от този проект, бяха хората, които участват. Това е група от много мили, добри, усмихнати, позитивни и обичащи хора, така че това е нещо, заради което си заслужава да бъдеш част от подобна инициатива.”

В рамките на проекта бе сформирана също “Солидарната общност на София”, която включва позитивно настроени граждани и неправителствени организации, които активно работят за подобряване на условията на живот в града ни чрез принципа на гражданската активност. Създаден беше и специален интернет портал www.za-sofia.com, където всеки може да научи повече подробности за проекта и за различните инициативи.

“А сега накъде? Мисля, че натам накъдето ни заведат мечтите ни – казва Елена Анастасова от фондация “Заедно”. – Ние от фондация “Заедно” следваме мечтите си и се опитваме да правим това, което зависи от нас. Макар и да са много малки стъпките ни, те винаги са в позитивна посока и по някакъв начин трайно променят света, в който живеем. Когато започнахме да развиваме тази нова за България дейност, нямахме представа дали ще има хора, които ще проявят желание да участват като доброволци в тези акции, дали ще има хора с увреждания, които ще пожелаят да станат част от такива инициативи. Мисля, че магията стана, защото в акциите за алтернативен туризъм се включиха над 150 човека като доброволци и продължават да идват имейли от хора, които проявяват желание да участват за в бъдеще. Така че аз ви обещавам, че ние няма да спрем дотук и с този проект няма да свършат акциите ни за солидарен туризъм. Напротив, надявам се, че ще продължават да се случват все по-често и навсякъде в страната ни. Имаме вече финансовата подкрепа по една европейска програма, благодарение на която ще направим и третата совалка за солидарен туризъм. С нея ще обиколим страната, за да демонстрираме и в други градове какво представляват акциите за солидарен туризъм. България е прекрасна страна и има много красиви планини, затова се надявам совалките да обиколят цялата страна и не само. Вече имаме предложение да направим пътешествие и в чужбина и се надявам това да се случи.”

Снимките са предоставени от фондация “Заедно – общуване за подкрепа и развитие”.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35