Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аве Мария” – съвместен албум на квартет „Еолина” и Антония Раднева

Квартет "Еолина" и сопраното Антония Раднева /втората от ляво/.
Снимка: Василка Балевска
През 2009-а квартет „Еолина”отбелязва 40 години от създаването на този нетрадиционен състав, извоювал трайно място в музикалния ни живот. Арфистката Весела Желева – един от основателите на квартета и негов постоянен член през тези четири десетилетия разказва за цикъла концерти, посветени на юбилея:
„Първият концерт бе посветен на съоснователя на състава пианиста Стефан Траянов – една личност, която не бива да бъде забравена. Във втория концерт представихме на публиката познатия и непознат Шекспир. Наш гост бе актрисата Силвия Лулчева. Най-празнична бе третата ни среща с нашите почитатели. Нарекохме я „Еолина и приятели” като за успеха на този концерт ни помогнаха мецосопраното Галина Павлова, народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. А през декември ще изпълним пред столичната публика малка част от произведенията, посветени на „Еолина”. През 4-те десетилетия на своя активен концертен живот квартетът е съдействал за утвърждаването на млади таланти. Антония Раднева - стипендиантка на прочутата Райна Кабаиванска, е перспективна оперна певица, която от няколко години гради кариера в Европа. С нея направихме амбициозна програма –Аве Мария в творчеството на композитори от Барока до съвремеността.”
С проекта „Аве Мария” Антония Раднева печели конкурс на Министерството на културата за дебютен албум. Съчетанието на таланта на младото сопрано с опита на музикантите от „Еолина” допринасят за успешното му реализиране.
„Аз имам особена страст към камерната музика, споделя Антония Раднева. Реших, че е по-интересно оперен певец да направи дебютен албум не с оперни арии, както обикновено правят колегите. След срещата ни с „Еолина” ми се отдаде възможност моята любов към камерната музика да се превъплъти в тези изпълнения на Аве Мария. Не успяхме в албума да обхванем всички произведения, създадени на тази тема. От общо 20-те, които имахме, в компактдиска включихме само десет. Сред композиторите са Керубини, Луци, Шуберт, Бах – Гуно, Маскани. Квартет „Еолина” има много хубави аранжименти на тези пиеси, дело на Стефан Траянов, Владислав Андонов и Богдан Сталев.”
Антония Раднева усилено репетира ролята на Графинята от „Сватбата на Фигаро” от Моцарт за предстоящата премиера на операта в град Хилдесхайм, Германия на 19 декември. Младото сопрано се надява, че следващият й албум ще бъде оперен рецитал.
По публикацията работи: Маргарита Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54