Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на Михайло Пантич и Сърджан Пириватрич

Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, на сръбския писател и литературен критик Михайло Пантич за изключителния му принос за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на сръбския учен Сърджан Пириватрич за приноса му в развитието на добросъседските отношения, духовното общуване и приятелство между българския и сръбския народ, и за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Държавният глава отбеляза, че издаването на сръбски език на книгите "Христоматия на българската литература" и "История на България" допринася за популяризирането на българската история и култура в Сърбия и това е най-прекият път за по-доброто взаимно опознаване. Проф. Михайло Пантич, заедно с доц. Дарина Дончева, са съставители на "Христоматия на българската литература". Книгата е единственото досега всеобхватно представяне в Сърбия на новата българска литература и показва основните етапи от нейното развитие. Книгата "История на България", чиито автори са изтъкнати български историци, е редактирана от Сърджан Пириватрич. Президентът Първанов посочи, че Михайло Пантич в продължение на години е водеща фигура в развитието на двустранните духовни отношения и неизменно демонстрира уважителното си отношение и приятелските чувства към България. Пантич е представител на сръбската интелигенция, който се отличава с ново европейско разбиране за смисъла и характера на добросъседството, за духовното общуване и приятелство между двете страни, и е последовател в активността си за отстояването на тази своя позиция, заяви президентът Първанов. Той посочи, че Сърджан Пириватрич е един от сръбските историци, които подчертават предимно българския характер на историята на вардарските славяни, особено на Самуиловото царство. Михайло Пантич отбеляза, че историята на българо-сръбските културни връзки е изключително дълга и това, което правят със Сърджан Пириватрич днес, не е нищо друго, освен да продължават тези отношения. Пантич посочи, че възприемат отличията не единствено като личен акт, а като акт на по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между България и Сърбия.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37