Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на Михайло Пантич и Сърджан Пириватрич

Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, на сръбския писател и литературен критик Михайло Пантич за изключителния му принос за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на сръбския учен Сърджан Пириватрич за приноса му в развитието на добросъседските отношения, духовното общуване и приятелство между българския и сръбския народ, и за популяризиране на българската история и култура в Сърбия. Държавният глава отбеляза, че издаването на сръбски език на книгите "Христоматия на българската литература" и "История на България" допринася за популяризирането на българската история и култура в Сърбия и това е най-прекият път за по-доброто взаимно опознаване. Проф. Михайло Пантич, заедно с доц. Дарина Дончева, са съставители на "Христоматия на българската литература". Книгата е единственото досега всеобхватно представяне в Сърбия на новата българска литература и показва основните етапи от нейното развитие. Книгата "История на България", чиито автори са изтъкнати български историци, е редактирана от Сърджан Пириватрич. Президентът Първанов посочи, че Михайло Пантич в продължение на години е водеща фигура в развитието на двустранните духовни отношения и неизменно демонстрира уважителното си отношение и приятелските чувства към България. Пантич е представител на сръбската интелигенция, който се отличава с ново европейско разбиране за смисъла и характера на добросъседството, за духовното общуване и приятелство между двете страни, и е последовател в активността си за отстояването на тази своя позиция, заяви президентът Първанов. Той посочи, че Сърджан Пириватрич е един от сръбските историци, които подчертават предимно българския характер на историята на вардарските славяни, особено на Самуиловото царство. Михайло Пантич отбеляза, че историята на българо-сръбските културни връзки е изключително дълга и това, което правят със Сърджан Пириватрич днес, не е нищо друго, освен да продължават тези отношения. Пантич посочи, че възприемат отличията не единствено като личен акт, а като акт на по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения между България и Сърбия.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30