Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна благотворителност с лакомства и сувенири от цял свят

От ляво на дясно - Стефани Конгъст – президент на Международния женски клуб, Мари Хелбхер – управител на клуба, Валя Батиста – втори вицепрезидент и Джулиана Бъкби – първи вицепрезидент и координатор на базар.
Снимка: International Women`s Club of Sofia

XV благотворителен коледен базар на Международния женски клуб в София

На 6 декември 2009 г., Никулден – един от най-почитаните християнски празници в България, столичният Интер Експо и Конгресен Център ще е домакин на XV ежегодна хуманна акция на Международния женски клуб – София. Клубът, който има 250 членове от 45 националности, е създаден преди 20 години с цел да насърчава културния обмен между народите, но и влага много усилия в благотворителни проекти. Целта е по време на благотворителния Коледен базар на клуба да се съберат средства за подпомагане на жени със здравословни проблеми, възрастни хора, домове за умствено и физически изостанали деца, както и нуждаещи се от малцинствата. Специален гост на откриването ще е председателят на НС Цецка Цачева. В инициативата с общо 60 щанда участват 49 страни. Сред тях са Япония, Индия, Гърция, Полша, Мароко, Франция, Германия, Турция, САЩ, ЮАР и др. Има и сборни щандове на Латинска Америка и балтийските държави.

„И тази година представители от различни посолства в България ще предложат на специално декорирани щандове типични за страната им ястия и предмети на изкуството. Ще има и тематично подредени кътове – с играчки, книги, дрехи, изработени от членовете на Международния женски клуб сувенири и др.”, посочи Джулиана Бъкби, първи вицепрезидент на Международния женски клуб и координатор на Базара. По думите й, успехът на базара, който е като едно голямо международно парти, е резултат от щедростта и участието на хора от целия свят.

© Снимка: International Women`s Club of Sofia

От ляво на дясно - Кимико Такеда – съпруга на японския посланик, Фуми Мизуками - дама от Япония и Гайатей Манчанда - съпруга на посланика на Индия в България.

България като страна-домакин има самостоятелен щанд на Коледния базар по традиция. Според Соня Петрова, член на Международния женски клуб от 15 години и редовен участник в благотоворителните акции, базарът се приема много добре от хората у нас и има своите редовни посетители.

„Само от входни такси м.г. бяха събрани 8 хиляди лева. Пазарът е събитието, на което набираме средства за проектите, по които работи клубът – разказа Соня Петрова. – Към клуба има благотворителна фондация, която е официално регистрирана по българските закони. Целта на фондацията е да подпомага хора в неравностойно положение. Ние не работим с отделни лица, а по-скоро с организации. Помощта ни е насочена към домове за сираци, деца с увреждания, възрастни. Една от програмите, насочена към децата-сираци, е за стипендии. Те могат да се дават на деца без родители в горния курс на обучение или студенти-сираци, но само на тези, които покажат успех в обучението. Членовете на клуба ни са съпруги както на дипломати, така и на бизнесмени. На всеки един от щандовете на базара се предлагат неща, характерни за дадената страна. Това може да са коледни подаръци или ястия. Интересни са храните, приготвени от самите дами, следвайки националните рецепти на съответната страна. Така че няма да остане човек, който да издържи на това изкушение, каквото са лакомствата.”

Специално Соня Петрова предлага на свой щанд „лакомства” за душата.
 
„Аз отговарям за щанда с книги – обясни тя. – Това са предимно книги, които сме събрали от членовете на клуба и разпродаваме на достъпна цена. Има хора, с които се познаваме от години и сме се запознали точно на този щанд. Те го знаят и идват да търсят своята книга. Тази година се свързахме и с няколко български издателства, които любезно дариха книги. За да видим какъв ще е интересът към българската, и то нова книга. Освен това ще отделим и един специален кът „Книги с автограф”. Това са автографи на български автори, преводачи и художници - оформители на тези книги. Ще има също и един кът, който е още много малък, но много любопитен. А именно, за „Книга, препоръчена от...” Тоест, препоръчана от хора, дарили своята любима книга с надеждата тя да срещне следващия свой почитател.”

Миналогодишният благотворителен коледен базар е най-успешният досега в историята на Международния женски клуб – София. Събрани са над 370 000 лв. Базарът е основен източник на средства за благотворителна дейност на клуба. Събраните средства са за подкрепа на благотворителни проекти в цяла България. През 2008-2009 г. клубът е предоставил финансова помощ на 105 студенти сираци в университети и висши училища в цяла България, както и за ремонти в сиропиталища. Предоставена е и апаратура за физиотерапия в тези домове.

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30