Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърце се печели със сърце

\r\n 
Снимка: Архив

Вяра, надежда и любов са трите основни християнски добродетели, на които се учат децата в Младежкия православен център „Чисти сърца” в Смолян. „Целта е да бъдат удовлетворени духовните потребности в Родопите, както и деца на различна възраст да творят заедно, обединени под сводовете на светия храм”, обяснява Константийският епископ Антоний, чиято е идеята към храма „Свети Висарион Смоленски” да бъде открит младежки православен център. В него деца на възраст от 6 до 13 години имат възможност да се запознаят със свещеното писание на Стария и Новия завет, както и да развиват своите дарби.

„Младежкият православен център „Чисти сърца” стартира с четири основни секции – обяснява епископ Антоний. – Основната e „Вероучение”, където децата изучават най-важните християнски добродетели, основните истини на светата православна вяра. В секцията „Хорово пеене” наред с религиозните песни те разучават патриотични народни песни, които са залегнали в традициите на нашия народ и в българския фолклор. Секция „Рисуване и приложни изкуства” развива таланти, заложби, усета към красотата на децата. С напредването и разгръщането на техните заложби, те ще започнат да рисуват също икони и картини с религиозни сюжети. В секцията по журналистика децата издават свой собствен вестник, който носи името на Младежкия православен център – „Чисти сърца”. Това е единственият вестник, който се списва изцяло от деца и в него те могат да разтворят душата си, да разкрият своите чувства, мисли и усещане за светата православна вяра. Така че този вестник е една трибуна, където ние да провокираме, а те да изложат своите виждания, защото няма нищо по-хубаво от това да се докоснеш до сърцето на едно дете, което още неопорочено от суетата на ежедневието, разкрива своя мироглед и за вярата, и за заобикалящия ни свят.”

Младежкият православен център спечели в края на септември проект „Общуване чрез творчество” към Министерството на образованието, младежта и науката. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд към ЕС. Благодарение на този проект центърът разшири своята дейност с още пет нови клуба – „Дърворезба”, „Детски балет”, „Операторско майсторство”, „Тон-режисура” и клуб „Защо?”.

Провокацията за основаването на клуб „Защо?” е, че децата, особено в тази възраст, когато се запознават със заобикалящия ги свят, най-често задават въпроса защо – обяснява епископ Антоний. – Нашите преподаватели се опитват да дадат в светлината на свещеното писание, на светата православна вяра, на добродетелите и нравствените ценности правилния отговор на тези въпроси, така че децата да изградят своя правилен мироглед за вярата и за света. Децата търсят отговорите на най-различни въпроси, които са свързани с нашето битие, със съществуването, със зараждането на живота и всички онези, непонятни в тяхната възраст въпроси, които ние разкриваме в светлината на свещеното писание.”

Наскоро в село Момчиловци, известно със своите здрави традиции в православната вяра, беше открит първият клон на Младежкия православен център „Чисти сърца”. Желанието на епископ Антоний е такива клубове да бъдат основани също в град Чепеларе, Златоград, Рудозем и други по-големите общински центрове в Родопите. „Идеята е те да разпръскват лъчите на евангелската просвета и на добродетелите в душите на децата”, обяснява още той. Какъв е пътят за достигане до детските сърца?

„Пътят е да раздаваме безрезервно любовта, която всеки един от нас носи – казва епископ Антоний. – Любов като висша християнска добродетел. Онази, която нашият Спасител Господ Иисус Христос проповядваше и поради която Той дойде тук на земята, за да изкупи човеците. Децата в тази възраст са много чувствителни и усещат кога човек подхожда искрено към тях, кога разтваря сърцето си, защото сърце се печели със сърце. Затова нашите преподаватели, които освен педагози с богата практика, са преди всичко хора, възпитани във вярата, в изконните традиции на българския народ. Благодарение на общите усилия на целия екип на Младежкия православен център и с Божията помощ на първо място, ние се радваме на постигнатите успехи през изминалата година. На 21 ноември – „Въведение Богородично”, празника на християнското семейство и православната младеж, нашият център навърши една година от своето основаване. Една година, която сама по себе си беше изпълнена с много изпитания, трудности, но и с много радости, защото първоначално започнахме с десетина деца, а в момента при нас се обучават 90 деца от най-различни възрастови групи. Двайсет от децата са от социалния дом в село Широка Лъка. Самият проект има също за цел да социализира тази прослойка в нашето общество, която малко остава встрани. Тези деца, които поради стечение на обстоятелствата са лишени от родителска грижа, имат възможност да творят наравно със своите връстници тук в град Смолян, в нашия център. Желанието ни е по този начин да покажем, че те по нищо не се различават от своите връстници и че Бог е вложил и в техните сърца дарби, таланти, които те да развиват. Да се надяваме също така те да намерят приятели сред своите връстници и да създадат контакти, да общуват и по този начин да се социализират.”

По повод наближаващия празник Рождество Христово децата от клуба по журналистика ще издадат шестия броя на своя вестник „Чисти сърца”. В него ще бъдат публикувани най-добрите произведения от конкурса „Чудото на Коледа”, организиран от Младежкия православен център. По време на традиционния тържествен концерт в родопския драматичен театър „Николай Хайтов” отличените деца ще получат и награди. Ще бъде организирана и благотворителна изложба-базар, на която ще бъдат представени произведенията, дело на децата от кръжока „Рисуване и приложни изкуства”. Със събраните средства ще се закупят материали за работата им в кръжока. „По този начин възпитаваме децата, че техният труд се цени и те трябва да бъдат постоянни, да имат воля, усърдие да творят”, обяснява епископът. А ето какво той пожела специално на слушателите на Радио България по повод предстоящия светъл празник Рождество Христово:

„В навечерието на един от големите празници, който е свързан със светлото Рождество, бих пожелал светлината на божественото познание да озари техните сърца, да просвети техните умове и преди всичко да разгарят тази висша християнска добродетел – любовта. Нека имаме повече любов, да раздаваме повече любов и безрезервно да отдаваме нашия живот, нашето служение преди всичко в услуга на обществото ни, защото живеейки в това забързано ежедневие, по-малко се замисляме и сещаме за Бога, по-малко виждаме протегнатата ръка на нуждаещите се около нас. Нека се стремим да водим по-добродетелен живот.”

Снимките са предоставени от Младежки православен център „Чисти сърца”.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30