Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърце се печели със сърце

\r\n 
Снимка: Архив

Вяра, надежда и любов са трите основни християнски добродетели, на които се учат децата в Младежкия православен център „Чисти сърца” в Смолян. „Целта е да бъдат удовлетворени духовните потребности в Родопите, както и деца на различна възраст да творят заедно, обединени под сводовете на светия храм”, обяснява Константийският епископ Антоний, чиято е идеята към храма „Свети Висарион Смоленски” да бъде открит младежки православен център. В него деца на възраст от 6 до 13 години имат възможност да се запознаят със свещеното писание на Стария и Новия завет, както и да развиват своите дарби.

„Младежкият православен център „Чисти сърца” стартира с четири основни секции – обяснява епископ Антоний. – Основната e „Вероучение”, където децата изучават най-важните християнски добродетели, основните истини на светата православна вяра. В секцията „Хорово пеене” наред с религиозните песни те разучават патриотични народни песни, които са залегнали в традициите на нашия народ и в българския фолклор. Секция „Рисуване и приложни изкуства” развива таланти, заложби, усета към красотата на децата. С напредването и разгръщането на техните заложби, те ще започнат да рисуват също икони и картини с религиозни сюжети. В секцията по журналистика децата издават свой собствен вестник, който носи името на Младежкия православен център – „Чисти сърца”. Това е единственият вестник, който се списва изцяло от деца и в него те могат да разтворят душата си, да разкрият своите чувства, мисли и усещане за светата православна вяра. Така че този вестник е една трибуна, където ние да провокираме, а те да изложат своите виждания, защото няма нищо по-хубаво от това да се докоснеш до сърцето на едно дете, което още неопорочено от суетата на ежедневието, разкрива своя мироглед и за вярата, и за заобикалящия ни свят.”

Младежкият православен център спечели в края на септември проект „Общуване чрез творчество” към Министерството на образованието, младежта и науката. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд към ЕС. Благодарение на този проект центърът разшири своята дейност с още пет нови клуба – „Дърворезба”, „Детски балет”, „Операторско майсторство”, „Тон-режисура” и клуб „Защо?”.

Провокацията за основаването на клуб „Защо?” е, че децата, особено в тази възраст, когато се запознават със заобикалящия ги свят, най-често задават въпроса защо – обяснява епископ Антоний. – Нашите преподаватели се опитват да дадат в светлината на свещеното писание, на светата православна вяра, на добродетелите и нравствените ценности правилния отговор на тези въпроси, така че децата да изградят своя правилен мироглед за вярата и за света. Децата търсят отговорите на най-различни въпроси, които са свързани с нашето битие, със съществуването, със зараждането на живота и всички онези, непонятни в тяхната възраст въпроси, които ние разкриваме в светлината на свещеното писание.”

Наскоро в село Момчиловци, известно със своите здрави традиции в православната вяра, беше открит първият клон на Младежкия православен център „Чисти сърца”. Желанието на епископ Антоний е такива клубове да бъдат основани също в град Чепеларе, Златоград, Рудозем и други по-големите общински центрове в Родопите. „Идеята е те да разпръскват лъчите на евангелската просвета и на добродетелите в душите на децата”, обяснява още той. Какъв е пътят за достигане до детските сърца?

„Пътят е да раздаваме безрезервно любовта, която всеки един от нас носи – казва епископ Антоний. – Любов като висша християнска добродетел. Онази, която нашият Спасител Господ Иисус Христос проповядваше и поради която Той дойде тук на земята, за да изкупи човеците. Децата в тази възраст са много чувствителни и усещат кога човек подхожда искрено към тях, кога разтваря сърцето си, защото сърце се печели със сърце. Затова нашите преподаватели, които освен педагози с богата практика, са преди всичко хора, възпитани във вярата, в изконните традиции на българския народ. Благодарение на общите усилия на целия екип на Младежкия православен център и с Божията помощ на първо място, ние се радваме на постигнатите успехи през изминалата година. На 21 ноември – „Въведение Богородично”, празника на християнското семейство и православната младеж, нашият център навърши една година от своето основаване. Една година, която сама по себе си беше изпълнена с много изпитания, трудности, но и с много радости, защото първоначално започнахме с десетина деца, а в момента при нас се обучават 90 деца от най-различни възрастови групи. Двайсет от децата са от социалния дом в село Широка Лъка. Самият проект има също за цел да социализира тази прослойка в нашето общество, която малко остава встрани. Тези деца, които поради стечение на обстоятелствата са лишени от родителска грижа, имат възможност да творят наравно със своите връстници тук в град Смолян, в нашия център. Желанието ни е по този начин да покажем, че те по нищо не се различават от своите връстници и че Бог е вложил и в техните сърца дарби, таланти, които те да развиват. Да се надяваме също така те да намерят приятели сред своите връстници и да създадат контакти, да общуват и по този начин да се социализират.”

По повод наближаващия празник Рождество Христово децата от клуба по журналистика ще издадат шестия броя на своя вестник „Чисти сърца”. В него ще бъдат публикувани най-добрите произведения от конкурса „Чудото на Коледа”, организиран от Младежкия православен център. По време на традиционния тържествен концерт в родопския драматичен театър „Николай Хайтов” отличените деца ще получат и награди. Ще бъде организирана и благотворителна изложба-базар, на която ще бъдат представени произведенията, дело на децата от кръжока „Рисуване и приложни изкуства”. Със събраните средства ще се закупят материали за работата им в кръжока. „По този начин възпитаваме децата, че техният труд се цени и те трябва да бъдат постоянни, да имат воля, усърдие да творят”, обяснява епископът. А ето какво той пожела специално на слушателите на Радио България по повод предстоящия светъл празник Рождество Христово:

„В навечерието на един от големите празници, който е свързан със светлото Рождество, бих пожелал светлината на божественото познание да озари техните сърца, да просвети техните умове и преди всичко да разгарят тази висша християнска добродетел – любовта. Нека имаме повече любов, да раздаваме повече любов и безрезервно да отдаваме нашия живот, нашето служение преди всичко в услуга на обществото ни, защото живеейки в това забързано ежедневие, по-малко се замисляме и сещаме за Бога, по-малко виждаме протегнатата ръка на нуждаещите се около нас. Нека се стремим да водим по-добродетелен живот.”

Снимките са предоставени от Младежки православен център „Чисти сърца”.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25