Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки четвърти българин е участвал в корупционни практики

Нивото на корупция в България не се променя през последните години. Това показват резултатите от проучване на корупцията в страната, което се провежда за дванадесета поредна година от Центъра за изследване на демокрацията и агенция “Витоша рисърч”. Добрата новина е, че се наблюдава спад в корупционния натиск от страна на администрацията върху населението и бизнеса. Въпреки това остава висок процентът на хората, които са били въвлечени в корупционни практики. За последната година всеки четвърти българин е трябвало да даде подкуп, за да може да получи дадена услуга. “Това е сигнал, че тя е навлязла толкова дълбоко в обществената тъкан, че се приема за нещо нормално. Факт, който прави противодействието още по-трудно”, коментират анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията. Хората от големите градове, с по-високо образование и с по-големи доходи са по-често участници в корупционни действия, показват още данните от изследването.
 
“Има една тенденция, която се запазва, а именно гражданите да смятат, че някой друг трябва да направи нещо, т.е. те да се възприемат като жертви на корупцията, а не толкова реална страна и като имащи възможност да променят нещата – обяснява Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. – От една страна те заявяват очаквания, че мерките, предприети от правителството, могат да дадат резултати, но от друга страна когато ги попиташ ефикасна ли е корупцията, за да си решиш личен проблем и ще я използваш ли, хората казват “да” в по-голяма част от случаите.”

В сравнение с гражданите бизнесът оценява по-позитивно ситуацията в България по отношение на разпространението на корупцията.
 
“Там по-скоро влиянието е не толкова на правителствени политики, колкото на икономическата среда – коментира отново Руслан Стефанов. – Членството на България в ЕС беше факторът, който доведе до единствения рязък спад през последните 10 години в равнището на корупцията при бизнеса. Т.е., по-скоро става въпрос за отваряне на нови възможности и пазари, което доведе до спад на корупцията при бизнеса. От друга страна основната причина, която бизнесът изтъква например за укриване на доходи, данъци или за минаване в скритата икономика, е именно корупцията, т.е. съществуването на корупционни практики.”

Според анализаторите следващата 2010 г. ще бъде ключова за антикорупционната политика в България. Една от причините е, че Европейската комисия ще продължи да наблюдава напредъка на страната по отношение на противодействието на корупцията и организираната престъпност. Докато междинният доклад на Брюксел от февруари 2010 г. се очаква да бъде технически и да отбележи предимно напредъка, докладът от юни ще търси реални резултати по отношение на влезли в сила присъди, повдигнати обвинения и прилагане на законите, прогнозират още те.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05