Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова стана спортист номер 1 на месец ноември

Трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова спечели наградата спортист на месец ноември в анкетата на спортните редакции. Оряшкова има три световни титли при жените и две при девойките. Тази година тя за трети пореден път стана шампионка на планетата. В момента до 18-ти декември тя се подготвя на високопланинската база на Белмекен. Утре Оряшкова ще получи "Спортен Икар" и попадна в 10-ка на анкетата за Спортист на годината. 13 редакции гласуваха за Мария Оряшкова, 5 за световния шампион по бойно самбо Росен Димитров, а по 4 гласа получиха световните шампиони по културизъм Христомир Христов и Димитър Димитров. Мария Оряшкова бе изненадана от президента на БФСамбо Румен Стоилов с коледна премия и огромна кошница с цветя. "Благодаря на медиите, че са гласували за мен. Искам обаче да кажа по повод публикациите, че няма да преминавам в борбата. Аз съм самбистка. Не съм очаквала да получа такава награда. Догодина ми предстои европейско и световно първенство", каза Оряшкова. Тя добави, че има още цели в спорта, въпреки че след два дни навършва 21 години, а като "най-ценна" определи световната си титла от шампионата в София през 2006-та година. "От 20 години за пръв път наш спортист попада в анкетата спортист на България. Благодаря на всички медии, че най-после оцениха труда на Мария по достойнство", каза Стоилов. Той разкри, че през последните няколко дни във федерацията работят по бюджета. "От министерството ни обещаха двоен бюджет, надяваме се на около 315-320 хиляди лева. Досега сме разполагали само с около 140-150 хиляди лева. Ние не искаме нито стотинка повече от това, което ни се полага. Разпределихме да има средства за участие в международни турнири. Искаме турнирите за най-малките в спорта да се поемат от държава, което означава, че тя мисли за своето поколение", добави още Стоилов.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40