Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Карла Чаварела: „Корупцията е много сериозен риск не само за икономическото развитие, а и за демокрацията в страните от ЮИЕ”

Снимка: БТА

В София се проведе двудневна международна конференция на тема „Засилване на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа за изпълнение на конвенцията на ООН срещу корупцията”. В интервю за Радио България регионалният програмен координатор за ЮИЕ на Бюрото за борба с наркотиците и престъпността Карла Чаварела посочи, че една от целите на форума е да отбележи 9 декември – Международният ден за борба с корупцията, както и да насърчи взаимодействието между страните от ЮИЕ и ООН за утвърждаване на върховенството на закона и спазването на човешката сигурност в региона.

„Важно е да припомним, че корупцията е една от основните пречки пред развитието на региона и затова е необходимо да се работи по решаването на този проблем както на политическо, така и на техническо ниво – каза тя. – Бюрото на ООН за борба с наркотиците и престъпността е основен орган на ООН за работа в тази сфера. Задачата ни е да предоставяме техническа помощ на държавите – страни по Конвенцията на ООН против корупцията, за да могат те да съблюдават принципите й на местно ниво. Работим и на регионално ниво, като подкрепяме държавите в установяване на техните политики и правни рамки съобразно стандартите, включени в Конвенцията на ООН против корупцията.”

Анти-корупционният форум в София е организиран от Бюрото на ООН за борба с наркотиците и престъпността в сътрудничество с българските власти и Регионалната инициатива за борба с корупцията на ЕС. В него взеха участие представители на агенциите за противодействие на корупцията, на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи от страните от региона – България, Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватия, Албания, Косово. „Поканихме и Турция, която на този етап не е част от партньорството, но с идея да включим и тази страна в инициативата”, посочи г-жа Чаварела.

„Смятам, че всички правителства и политици вече са осъзнали колко е важна борбата срещу корупцията и са поели сериозен ангажимент за предотвратяването на явлението. Тя пречи не само на установяването на демокрацията в техните страни, но и на икономическото им развитие. През ноември т.г. България също прие нова стратегия, обединяваща абсолютно всички институции, които са ангажирани с противодействието на корупцията. Това е един обединен план за действие, в който участват министерствата на здравеопазването, правосъдието, икономиката, вътрешните работи, парламентът и всички други обществени организации.”
 
Възможно ли е взаимодействие със спецекипи на регионално ниво?

„Да, важно е да се създават специализирани органи, които могат ефективно да противодействат на корупцията. Но важен елемент от този процес е и политическата воля. Друго важно нещо за регионалното взаимодействие е взаимното доверие и обмен на информация. Регионалната инициатива за борба срещу корупцията е органът, който координира антикорупционните органи с институции в страните от ЮИЕ, работещи по проблема. Но пък ние можем да предоставим помощ за подобряване на правната рамка в различните страни, която да включва по-ефективни антикорупционни мерки. Техническата ни помощ може да е обучение за повишаване на експертните знания. Регионалната инициатива включва и една своеобразна мрежа не само между агенциите или органите, отговарящи в съответните страни за борбата срещу корупцията, а и за взаимодействие със съдебната власт – мрежи на съдии. Така се формира една наистина ефективна структура, където да споделяме и изграждаме общи знания как най-ефективно да се борим с корупцията.”

По-голяма ли е корупцията в ЮИЕ от тази в Западна Европа и другаде?
 
„В крайна сметка става въпрос за мерки, които могат да се осъществят в рамките, да речем, на една страна. Но това е регион, в който има страни, които до преди няколко години са били във война и все още са в следвоенен период, в който се утвърждава демокрацията. Разбира се, постепенно страните придобиват свой опит, изграждат доверие в институциите, градят системи за върховенството на закона и правовата държава. И вървейки по този път, те натрупват опит и посредством грешките си. Но корупцията е риск, свързан много тясно с организираната престъпност, придобила изключителна трансгранична сила. Важното е всички страни да разпознаят корупцията като много сериозен риск, който може да препятства не само икономическото им развитие, но и изграждането на демокрацията в тях.”

Още от категорията

Български и гръцки учени ще изучават механизмите на коронавирусите

Български и гръцки учени ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и техните взаимодействия с тъканите и органите на тялото, информира БТА. Проектът е финансиран от българска страна от Фонда за научни изследвания към МОН и се..

публикувано на 22.01.22 в 16:44

Застудяването продължава

През следващото денонощие времето остава ветровито и студено. Преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд по-често значителна и на места ще превалява сняг. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и в източните райони и временно силен..

публикувано на 22.01.22 в 13:48

Кадри от Източните Родопи приканват зрители на Евронюз да опознаят България

Източните Родопи заемат централно място в рекламен филм за дивата природа на България, заснет от телевизия Евронюз . Във видеото главни действащи герои са елени, лешояди, зубри, а заснетият материал ще се излъчва като поредица, направена по..

публикувано на 22.01.22 в 13:05
Подкасти от БНР