Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова дарителска кампания в полза на Боянската църква

Снимка: Архив

Националният исторически музей даде старт на дарителска кампания в помощ на Боянската църква, която е негов филиал. Историята на храма започва в края на X – началото на XI век с изграждането на малка църквичка. В средата на XIII век тя е разширена и богато изографисана. Стенописите от 1259 г., в които се открояват 240 образа с красотата и реализма си, са смятани за предшественици на Ренесанса. Заради забележителните фрески  храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Ето какво каза в интервю за Радио България д-р Цветана Кьосева, изпълняваща длъжността директор на Националния исторически музей:

„Само преди две години, в периода 2006-2008 година, завърши реставрацията на стенописите в Боянската църква. /Тя също бе подпомогната от дарители/. Тогава бе открит и надпис с името на зографа Василий, който е рисувал тези уникални фрески. След реставрацията обаче, както посетителите на храма, така и ние самите видяхме, че околното пространство се нуждае от облагородяване. Макар и да е световен паметник, доста неща в неговата визия и отвън в парка са позанемарени. Ето защо, по повод 750-ата годишнина от изписването на църквата, решихме да започнем нова дарителска кампания. Какво ще се направи в парка? Там има уникални дървета и храсти, които ще бъдат запазени. Но предвиждаме да се засадят много цветя и зеленина, да се обновят алеите. Имаме проблеми с покрива, който трябва да се ремонтира, оградата също. Затова се надяваме да ни помогнат фирми, които  се занимават със строителна дейност  и озеленяване.”

Вторият акцент в дарителската кампания е свързан с популяризацията на църквата. Съвместно с фирма, работеща в областта на софтуерните и информационите услуги, и Сдружение “Българска изследователска образователна мрежа” е създаден диск с 20 кратки филма за Боянската църква. Те са озвучени на 6 езика: български, немски, английски, френски, руски и японски. Дисковете ще се продават, като 40 процента от получените средства ще се отчисляват за инициативата. От Аерогара София вече е дошло предложение да се поставят урни за дарения на терминалите 1 и  2. Там ще се прожектират и филмите за Боянската църква.

„Предвиждаме научна конференция през пролетта на следващата година, която ще обобщи резултатите от  последната реставрация – отбелязва Цветана Кьосева. –  Известни учени от Русия, Норвегия, Гърция, Сърбия са потвърдили участието си в нея. Ще дойде и световноизвестният историк и археолог Олег Грабар. Той е син на изтъкнатия френски учен  Андре Грабар, който преди време пръв популяризира църквата и откри нейното огромно значение за Европа. Ще участват и наши специалисти като изкуствоведа проф. Елка Бакалова и проф. Григори Григоров от Националната художествена академия, който извърши последната реставрация. Освен това, предвиждаме създаване на 15-минутен документален филм, който ще се прожектира пред посетителите в по-новата част на църквата, построена през XIX век. В средновековната й част престоят е ограничен – само 10 минути, за да се поддържа нужната  влажност и температура. Поради това на туристите се дава информация за 15-20 минути извън храма, след което те се пускат вътре за 10 минути. Сега обаче, когато е студено, е доста неудобно за тях. И този филм, който ще направим със средствата от дарителската кампания, ще е в полза на посетителите и ще допринесе за популяризацията на паметника.”

Снимки: Националният исторически музей и Венета Павлова

Още от категорията

145 години от избухването на Априлското въстание

С различни прояви в цялата страна се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание . То започва преждевременно на 20 април 1876 г. в гр. Копривщица.  145 години по-късно на историческия плрощад в старото, средногорско градче, българите..

публикувано на 20.04.21 в 11:11
Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35