Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дарителска кампания в полза на Боянската църква

Снимка: Архив

Националният исторически музей даде старт на дарителска кампания в помощ на Боянската църква, която е негов филиал. Историята на храма започва в края на X – началото на XI век с изграждането на малка църквичка. В средата на XIII век тя е разширена и богато изографисана. Стенописите от 1259 г., в които се открояват 240 образа с красотата и реализма си, са смятани за предшественици на Ренесанса. Заради забележителните фрески  храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Ето какво каза в интервю за Радио България д-р Цветана Кьосева, изпълняваща длъжността директор на Националния исторически музей:

„Само преди две години, в периода 2006-2008 година, завърши реставрацията на стенописите в Боянската църква. /Тя също бе подпомогната от дарители/. Тогава бе открит и надпис с името на зографа Василий, който е рисувал тези уникални фрески. След реставрацията обаче, както посетителите на храма, така и ние самите видяхме, че околното пространство се нуждае от облагородяване. Макар и да е световен паметник, доста неща в неговата визия и отвън в парка са позанемарени. Ето защо, по повод 750-ата годишнина от изписването на църквата, решихме да започнем нова дарителска кампания. Какво ще се направи в парка? Там има уникални дървета и храсти, които ще бъдат запазени. Но предвиждаме да се засадят много цветя и зеленина, да се обновят алеите. Имаме проблеми с покрива, който трябва да се ремонтира, оградата също. Затова се надяваме да ни помогнат фирми, които  се занимават със строителна дейност  и озеленяване.”

Вторият акцент в дарителската кампания е свързан с популяризацията на църквата. Съвместно с фирма, работеща в областта на софтуерните и информационите услуги, и Сдружение “Българска изследователска образователна мрежа” е създаден диск с 20 кратки филма за Боянската църква. Те са озвучени на 6 езика: български, немски, английски, френски, руски и японски. Дисковете ще се продават, като 40 процента от получените средства ще се отчисляват за инициативата. От Аерогара София вече е дошло предложение да се поставят урни за дарения на терминалите 1 и  2. Там ще се прожектират и филмите за Боянската църква.

„Предвиждаме научна конференция през пролетта на следващата година, която ще обобщи резултатите от  последната реставрация – отбелязва Цветана Кьосева. –  Известни учени от Русия, Норвегия, Гърция, Сърбия са потвърдили участието си в нея. Ще дойде и световноизвестният историк и археолог Олег Грабар. Той е син на изтъкнатия френски учен  Андре Грабар, който преди време пръв популяризира църквата и откри нейното огромно значение за Европа. Ще участват и наши специалисти като изкуствоведа проф. Елка Бакалова и проф. Григори Григоров от Националната художествена академия, който извърши последната реставрация. Освен това, предвиждаме създаване на 15-минутен документален филм, който ще се прожектира пред посетителите в по-новата част на църквата, построена през XIX век. В средновековната й част престоят е ограничен – само 10 минути, за да се поддържа нужната  влажност и температура. Поради това на туристите се дава информация за 15-20 минути извън храма, след което те се пускат вътре за 10 минути. Сега обаче, когато е студено, е доста неудобно за тях. И този филм, който ще направим със средствата от дарителската кампания, ще е в полза на посетителите и ще допринесе за популяризацията на паметника.”

Снимки: Националният исторически музей и Венета Павлова
По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00