Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познават ли българите своите човешки права

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев коментира познават ли българите своите човешки права
Снимка: БГНЕС

Всички хора са родени свободни и равни по достойнства и права. Под този наслов се отбелязва в цял свят Международният ден за правата на човека. Целта е да бъде сложен край на дискриминацията към различните от нас, която продължава да съществува в много точки от земното кълбо. Повече от половината от европейците твърдят, че не знаят какви са техните права, в случай че станат жертва на дискриминация или тормоз. Това показват резултатите от тазгодишно проучване на Евробарометър.

На този ден през 1948 г., провокирани от спомена за жестокостите на Втората световна война, Генералната Асамблея на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека. Две години по-късно световната организация обявява 10 декември за Международен ден за правата на човека. В приетата през 1991 г. Конституция България залага най-важните европейски стандарти в тази област. Освен това страната ни е ратифицирала всички основни международни конвенции, свързани с човешките права и свободи. Доколко обаче българите знаят правата си?

„Българите познават правата си в различна степен и това зависи от тяхното социално положение, образование, от това доколко са били засегнати от нарушаване на правата им – каза за Радио България Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. – Някои българи ги познават по-добре, защото са страдали повече, но, общо взето, всички знаят, че държавата трябва да пази техния живот и имущество, че имат право на свобода на словото, на свобода да изповядват религията си. Тези базисни човешки права са, общо взето, добре известни в нашето общество. Когато става въпрос обаче за някои икономически, социални и културни права, те са по-малко познати. Може би един от най-сериозните проблеми с правата на човека в нашето общество е, че когато става дума за нашите права, ние сме готови да се борим за тях, но когато става дума за хора, които са отхвърлени от обществото, които трудно се преборват за правата си, там чувството за солидарност сякаш липсва.”

Много българи търсят помощта на Българския хелзинкски комитет в случаите, когато са нарушени техните права. „Почти няма човешко право, с което да не сме се занимавали, но най-честите случаи са на несправедлив съдебен процес”, обяснява Красимир Кънев. Все повече наши сънародници търсят помощ от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Статистиката показва, че от 2000 до 2007 г. България е платила близо 2 млн. лв. обезщетения по дела за правата на човека в Страсбург. Какви са най-честите случаи на нарушаване на човешките права в страната ни?

„Българската система на правосъдие е с редица проблеми и тя генерира много нарушения на човешките права – казва още Красимир Кънев. – Ако съдим от делата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, най-много са проблемите, свързани със справедливостта на процеса и с неговата продължителност. Има много хора, които са незащитени от насилие, било то домашно или насилие в общността. Има също така случаи на нарушения на правото на свобода на религията на някои общности, нарушения на правото на мирно събрание, на сдружаване. По всички тези въпроси редица международни органи вече са произнесли своите решения срещу България.”

За втора поредна година Българският хелзинкски комитет отбелязва днешния Международен ден за защита на правата на човека с официална церемония, на която връчва наградата „Човек на годината” за принос към правата на човека. „Желанието ни е да продължим тази инициатива и през следващите години, за да покажем на хората в България, че сред нас има личности и организации, които допринасят за защита на човешките права”, каза за Радио България Красимир Кънев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30