Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С внимание и грижа към децата сираци по Коледа

Благотворителен обяд за деца, лишени от родителски грижи.
Снимка: БГНЕС

По традиция около Коледа обект на засилено внимание стават децата сираци. Много фирми и заможни българи организират дарителски акции и засвидетелстват вниманието си към малчуганите без родители. Не по-малко са и обикновените българи, които, без да го огласяват, помагат на хилядите лишени от семейство деца. Според статистиката децата, които нямат собствен дом в България, са около 7200. Над 140 пък са социалните заведения, в които се отглеждат те.

Едно от тях е Домът за деца в софийския квартал „Драгалевци”. Разположен сред вечно зелените елхи и борове в подножението на планината Витоша, домът дава топлина на повече от 50 деца между 3 и 7-годишна възраст. Те са там по различни причини – една част от децата са изоставени от майките си още след раждането, други са претърпели насилие в семейството си, трети са в дома заради увреждане или друг здравословен проблем. Такъв е и Росен, който ни представя себе си и своите приятели.

„Здравейте, аз съм Роси. А той се казва Митко и е на пет години. На него му е тъжно и иска майка му и баща му да си го приберат. Но те ходят на работа. Наско пък е на шест години като мен и си има майка. Тя го води извън дома на разходка.”

Топлината и любовта на истинската майка е незаменима и винаги ще бъде търсена от деца като Росен и приятелите му. Въпреки всичко тези малчугани знаят, че има някой, който ги обича. Преподавателите в Дома за деца в квартал Драгалевци са всеотдайни и по всякакъв начин се опитват да създадат на своите възпитаници среда, близка до семейната. Всяка Коледа им организират парти, а в дните на светлия празник ги водят на забавления извън дома.

„Децата, които имат нужда от уют, от топли грижи, внимание и ласка, намират всичко това при нас – казва директорът на дома Веселка Соколова. – Стараем се да им осигурим всичко, което им е липсвало до този момент, и надявам се, че го правим успешно. Сега е Коледа – този хубав християнски празник, отварят се много щедри сърца, много хора идват при нас. Почти по два пъти на ден пристига и по някой Дядо Коледа с чувала, което е една огромна радост и приятна емоция за децата. Надяваме се все пак тази коледна еуфория да не отмине и след това хората, улисани в своето ежедневие, да ни забравят. Нуждаем се от вниманието им, за да не са сами децата. Имаше един период, в който бяхме напълно сами. Напоследък обаче много деца от различни детски градини или от училища идват тук и си играят с нашите деца. Все повече хора ни помагат, и то не само финансово – помагат ни при отстраняване на различни повреди в дома, с осигуряване на по-специализирана лекарска помощ. За нас няма щедър и по-малко щедър дарител. Всеки е дал това, което е могъл, от сърце. Изключителен жест направиха бабите от Дома за стари хора в кв. „Дървеница”. Още от лятото те са заделяли част от скромните си пенсии, за да купят прежда. И са оплели на децата пуловерчета за Коледа. Това за нас е щедър дарителски жест, който говори сам за себе си.”

С насълзени очи Веселка Соколова продължава да разказва колко е трудно за персонала, когато трябва да се раздели с някое дете. Но ако това е за хубаво, всички се чувстват удовлетворени и щастливи.

„Най-щастливи сме, когато децата остават при нас възможно най-малко, въпреки че се привързваме към тях – казва тя. – Когато едно дете намери своето семейство, това е най-доброто. Има обаче и деца, които като навършат определена възраст, отиват в дом за по-големи деца и ученици. Това е най-лошият вариант за нас. Детето има нужда от истинско семейство. Но положителното е, че в последните години децата в институциите започнаха да намаляват. През 90-те години на миналия век сме имали по над 100 деца, а в момента те са 40. Т.е. има напредък в грижата за децата.”

По думите на Веселка Соколова, все още слабо популярна у нас е приемната грижа, което е една от възможностите за по-добра социална интеграция на децата сираци.

„Много хора идват при нас и питат за това, но самата приемна грижа подлежи на по-широко популяризиране – обяснява г-жа Соколова. – Хората не са съвсем наясно какви задължения им се вменяват, ако решат да станат приемни родители. Това не е просто акт на благотворителност. Приемното семейство означава много грижи и отговорност. Самият избор на дете също не е както си представят повечето хора – виждаш едно детенце със сини очички, харесваш го и решаваш да го вземеш. Не, има критерии, по които социалните служби определят родителя. Търси се най-доброто семейство за детето в зависимост от индивидуалното му състояние и потребности.”

Преди години в много популярна се беше превърнала практиката по Коледа, Нова година или по Великден семейства да взимат дете за празниците и след това да го връщат в дома. Директорът на дома в Драгалевци Веселка Соколова е скептична към това.

„С това взимане на децата трябва да се подхожда внимателно – казва тя. – Първо, не може да се раздават децата, те не са играчки. Затова всяко семейство, което иска да вземе дете, трябва предварително да е контактувало със социалните служби, да е направено необходимото проучване на семейството, за да се знае, че за детето това ще бъде най-доброто за празника. Иначе в тези дни при нас идват страшно много хора и ние ги приемаме. Така че, който иска да дари радост, той идва и играе с децата тук, на място. Всяко дете има нужда да бъде обект на внимание. По-добре е човек да дойде да поиграе с всички, отколкото едното да плаче, че не е взето, а другото след това да страда, че празникът си отишъл и то отново е в дома.”

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05