Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Очакванията на българите за новата 2010 година

Ето, че дойде и Новата 2010 година! Нейните 365 дни са като части от пъзел, които всеки от нас ще се стреми да подреди според своите очаквания и надежди. Какво очакват българите? До голяма степен същото като повечето хора по земята – мир, благоденствие, здраве : „Очаквам да сме стигнали края на тази криза и да започне по-добре да се развива като цяло страната – казва младият археолог д-р Здравко Димитров. – Аз бях съвсем млад, когато станаха промените у нас. През 1989 година бях на 15 години. Оттогава 20 години непрекъснато сме в преход, в криза. На много хора вече им писна. Сега дано да има вече някакъв напредък. Малко банално звучи, но години наред вече очакванията ни са за по-добър, по-уреден живот в България. Това се надявам и аз, че все пак нещата ще започнат да вървят към по-добро с оглед и на европейските финансирания, които се очакват, и най-вече се надявам да има такива в областта на науката. Що се отнася до професионалните ми очаквания – те са много добри, за продължаване на разкопките на акропола на Перперикон, също така той да бъде добре реставриран, така че в близките 3-4 години да видим един завършен продукт, който ще е голямо удовлетворение за нас. За семейството ми очаквам и се надявам най-вече да сме здрави. Имаме малка дъщеричка, която през 2010 година ще стане на три годинки и си пожелавам хубави моменти с нея и със съпругата ми”.
Какви са очакванията и надеждите за Новата година, както в личен план, така и за страната ни, на българката с най-висок коефициент на интелигентност от теста на МЕНСА Даниела Симидчиева: „Ще свържа нещата – казва Даниела. – За България си желая наистина да започне да прилича на това, което всички искаме за страната си. По-спокойно място най-вече, защото аз иначе почти твърдо съм решила да емигрирам. Единственото нещо, което може да ме спре да замина напролет, е това, да видя, че реално нещата у нас са започнали да се променят към по-добро. Имам предвид като цяло, във всички сфери на живота ни, защото те са взаимосвързани…Това са все неща, които ни се обещават и които чакаме години наред. Някои народи дори ни се чудят на търпението и има защо. На близките, както и на себе си пожелавам най-вече здраве, защото който не е боледувал, само той не знае, че без здравето всичко останало губи стойността си.”
2010 година се очертава като по-добра за 25-годишната Катя Христова, майка на първокласничка. След 6-месечна безработица тя отново има работа: „Нова година – ново начало, нов късмет – казва Катя. – По това време всеки таи в сърцето си копнеж за нещо ново, красиво, запомнящо се, което да му се случи в следващите 12 месеца. Имам надеждата, че нещата ще тръгнат към по-добро за нас, българите. Виждам стагнацията в момента. Много мои близки и познати са без работа и изпитват материални трудности. Самата аз доскоро се лутах в търсене на работа и макар че не работя по специалността си, която е „Връзки с обществеността”, съм доволна, че имам пари, с които да купя подаръци за близките и дъщеричката си. Мисля също, че този нелек за всички ни период скоро ще отмине.”
Милена Ленева също е млада жена, майка е на две деца – тийнейджъри:„Имам приятното усещане, че хората започват да стават по-добри едни към други, по-човечни – казва Милена. – Все още е доста в зародиш, но общо взето съм оптимист точно заради това. Иска ми се да вярвам, че ще станем по-задружни и отзивчиви. Защото само така бихме могли да постигнем нещо. Иначе всеки дърпа чергата към себе си и в крайна сметка обществото не постига нищо. Ако приютим доброто и духовността в сърцата си, нещата в живота ни има много голям шанс да се наместят и да се наредят. Така че съм оптимист и за развитието на държавата ни.”
На първи януари, загърбили вече празниците, ние се освобождаваме от излишните украшения, от излишните емоции и патос, но не и от надеждите и стремежите си. Животът ще ни срещне може би с нови приятели, нови колеги, нови събития. Нова любов ще ни даде може би и нов стимул за живот. Ще се изправим пред нови предизвикателства и нови познания. Така че нека ни е честита новата 2010 година!
По публикацията работи: Диана Христакиева

Още от категорията

В понеделник разкъсана облачност с температури до 25-30 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно, с разкъсана средна и висока облачност. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 8°. В понеделник над по-голямата част от страната ще има разкъсана висока и средна облачност. Над крайните..

публикувано на 25.09.22 в 18:05
Гълъб Донев

България ще настоява за задълбочен анализ на санкциите спрямо Русия

Риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни. Това каза пред БНР служебният премиер Гълъб Донев, коментирайки войната в Украйна. България няма да признае резултатите от референдумите, които..

публикувано на 25.09.22 в 11:24

Проведоха втория македоно-български събор “Коридор 8“

В с. Дурачка река край Крива Паланка в Северна Македония се проведе втория македоно-български събор „Коридор 8“. Той цели да развие и укрепи двустранните връзки между хората от двете съседни страни. Предишният събор се проведе в Гюешево, в България...

публикувано на 24.09.22 в 17:38