Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията на българите за новата 2010 година

Ето, че дойде и Новата 2010 година! Нейните 365 дни са като части от пъзел, които всеки от нас ще се стреми да подреди според своите очаквания и надежди. Какво очакват българите? До голяма степен същото като повечето хора по земята – мир, благоденствие, здраве : „Очаквам да сме стигнали края на тази криза и да започне по-добре да се развива като цяло страната – казва младият археолог д-р Здравко Димитров. – Аз бях съвсем млад, когато станаха промените у нас. През 1989 година бях на 15 години. Оттогава 20 години непрекъснато сме в преход, в криза. На много хора вече им писна. Сега дано да има вече някакъв напредък. Малко банално звучи, но години наред вече очакванията ни са за по-добър, по-уреден живот в България. Това се надявам и аз, че все пак нещата ще започнат да вървят към по-добро с оглед и на европейските финансирания, които се очакват, и най-вече се надявам да има такива в областта на науката. Що се отнася до професионалните ми очаквания – те са много добри, за продължаване на разкопките на акропола на Перперикон, също така той да бъде добре реставриран, така че в близките 3-4 години да видим един завършен продукт, който ще е голямо удовлетворение за нас. За семейството ми очаквам и се надявам най-вече да сме здрави. Имаме малка дъщеричка, която през 2010 година ще стане на три годинки и си пожелавам хубави моменти с нея и със съпругата ми”.
Какви са очакванията и надеждите за Новата година, както в личен план, така и за страната ни, на българката с най-висок коефициент на интелигентност от теста на МЕНСА Даниела Симидчиева: „Ще свържа нещата – казва Даниела. – За България си желая наистина да започне да прилича на това, което всички искаме за страната си. По-спокойно място най-вече, защото аз иначе почти твърдо съм решила да емигрирам. Единственото нещо, което може да ме спре да замина напролет, е това, да видя, че реално нещата у нас са започнали да се променят към по-добро. Имам предвид като цяло, във всички сфери на живота ни, защото те са взаимосвързани…Това са все неща, които ни се обещават и които чакаме години наред. Някои народи дори ни се чудят на търпението и има защо. На близките, както и на себе си пожелавам най-вече здраве, защото който не е боледувал, само той не знае, че без здравето всичко останало губи стойността си.”
2010 година се очертава като по-добра за 25-годишната Катя Христова, майка на първокласничка. След 6-месечна безработица тя отново има работа: „Нова година – ново начало, нов късмет – казва Катя. – По това време всеки таи в сърцето си копнеж за нещо ново, красиво, запомнящо се, което да му се случи в следващите 12 месеца. Имам надеждата, че нещата ще тръгнат към по-добро за нас, българите. Виждам стагнацията в момента. Много мои близки и познати са без работа и изпитват материални трудности. Самата аз доскоро се лутах в търсене на работа и макар че не работя по специалността си, която е „Връзки с обществеността”, съм доволна, че имам пари, с които да купя подаръци за близките и дъщеричката си. Мисля също, че този нелек за всички ни период скоро ще отмине.”
Милена Ленева също е млада жена, майка е на две деца – тийнейджъри:„Имам приятното усещане, че хората започват да стават по-добри едни към други, по-човечни – казва Милена. – Все още е доста в зародиш, но общо взето съм оптимист точно заради това. Иска ми се да вярвам, че ще станем по-задружни и отзивчиви. Защото само така бихме могли да постигнем нещо. Иначе всеки дърпа чергата към себе си и в крайна сметка обществото не постига нищо. Ако приютим доброто и духовността в сърцата си, нещата в живота ни има много голям шанс да се наместят и да се наредят. Така че съм оптимист и за развитието на държавата ни.”
На първи януари, загърбили вече празниците, ние се освобождаваме от излишните украшения, от излишните емоции и патос, но не и от надеждите и стремежите си. Животът ще ни срещне може би с нови приятели, нови колеги, нови събития. Нова любов ще ни даде може би и нов стимул за живот. Ще се изправим пред нови предизвикателства и нови познания. Така че нека ни е честита новата 2010 година!
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38