Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рождество Христово – традиции и съвременност

Рождество Христово е един от най-големите църковни празници в Православния календар. Ражда се Иисус Христос – божият син, който се появява на Земята, за да изкупи човешките грехове. Неговото раждане полага нов момент в човешката история и слага начало на ново летоброене. Без раждането на Христос не биха съществували повечето празници, които почитаме, като Възкресение Христово, Възнесение и Свети дух, Преображение и т.н. В съвременния свят обаче Коледа започва да се превръща все повече в светски празник. Освен с раждането на Христос, този ден започва да се свързва с размяната на подаръци. Коледната празнична обредност все пак е запазена и до днес в българските домове, макар и видоизменена.

Светослав Цеков и Ангел Карадаков са възпитаници на Софийската духовна семинария „Св.Иван Рилски”. Ето какво споделят те, като млади, съвременни хора за същината на празника и традициите в техните семейства.

“Аз бих определил Коледа като един много хубав и църковен, и семеен празник семейство – казва Светослав. – Мисля, че няма българин-християнин, който да не празнува. Освен радостта от раждането на Спасителя, се изживява и очакването от размяната на подаръци в семейството.”
“Всяко семейство си има свои традиции – допълва Ангел, който е от югозападния български град Петрич. – Цялото ни семейство се събира около трапезата, приготвена от моите баба и майка. В питата за късмет се слагат бобено зърно и копче. Зърното е символ на плодородието, а копчето – на работата”.

В шопския край пък, откъдето е Светослав, няма пита без паричка. Слага се и малко клонче, което е символ на плодородие и здраве.

Как съвременната младеж възприема Коледа и всички останали празници?

“Днешните млади хора определят този празник най-вече като семеен – казва Светослав. – Всички говорят за Коледа, но досега от мои връстници не съм чул да се каже: “Приближава Рождество Христово”! Говори се за подаръците, които ще получат от Дядо Коледа. Младите смятат този празник за светски – един хубав повод да се събере семейството, да бъдат всички заедно, да си кажат по някоя хубава приказка. Това е погледът на днешните млади”.

“Ако самото семейство е религиозно, то и децата ще знаят същината на Рождество Христово – казва Ангел. –  По принцип в по-малкия град хората са по-религиозни. Тук в София е различно. По-голям град, но по-малко хора в църквите!”

Още от категорията

145 години от избухването на Априлското въстание

С различни прояви в цялата страна се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание . То започва преждевременно на 20 април 1876 г. в гр. Копривщица.  145 години по-късно на историческия плрощад в старото, средногорско градче, българите..

публикувано на 20.04.21 в 11:11
Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35