Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Слушайте детето” – проект за превенция на разпространението на наркотици сред българските ученици

Дневен център за тийнейджъри, употребяващи наркотици, ще бъде открит в София, съобщи директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева. Това ще стане в рамките на разработения от центъра проект “Слушайте детето”. Проектът е финансиран по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като страни донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

„От нашите проучвания се вижда, че около 35 процента от българските ученици между 7 и 12 клас са употребявали веднъж в живота си наркотик – казва д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании и мениджър на проекта. – Увеличава се употребата на амфетамини и екстъзи. Друг проблем е нарастващата употребата на алкохолни напитки сред тийнейджърите. Има млади хора, които в тази възраст просто експериментират с различни психотропни вещества. Голяма част от тях най-вероятно няма да станат зависими, но имат силно рисково поведение. Целта ни с този проект е да работим най-вече с тези младежи, за да предотвратим евентуални бъдещи проблеми.”

Проектът на Националния център по наркомании "Слушайте детето" ще бъде реализиран в няколко направления. Първото е свързано с разкриването на безплатна национална телефонна линия за консултации по въпросите за зависимостите към наркотичните вещества и алкохола. Второто направление на проекта е свързано с обучението на специалисти от здравни, социални и образователни институции из цялата страна в техники за извършване на скрининг и насочване към лечение на употребяващите наркотични вещества.
„Предвидили сме и два хепънинга, популяризиращи проекта. Ще бъдат създадени също така серия от видео и аудио клипове, насочени към превенцията на употребата на наркотици”, обяснява д-р Цвета Райчева и допълва, че от Столичната община безвъзмездно са предоставили помещения за разкриването на Център за деца и подрастващи, които употребяват психоактивни вещества, и техните семейства.

„Това ще бъде дневен център, в който специалисти по зависимостите ще работят с младежите и с техните родители. Там ще се осъществяват групови и индивидуални консултации, както и различни креативни дейности – клубове по интереси, спортни занимания, арт-ателиета. Смятаме, че създаването на възможност за запълване на свободното време на младите хора с интересни и приятни за тях занимания е начин да променят поведението си и да ангажират вниманието си с нещо полезно и приятно. Доказано е, че употребата на наркотици е свързана с отделянето в организма на вещества, наречени ендорфини, които създават чувство на удовлетвореност и удоволствие. По друг начин удоволствие може да се създаде посредством спорта и заниманията с творческа дейност. Затова ще заложим на тези дейности.”

Още от категорията

МВнР повиши нивото на риска на препоръките за пътуване до Индия

Министерството на външните работи на България е повишило днес нивото на риска за пътуване до Индия на V степен „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.“ До момента нивото на риска бе от ІV степен..

публикувано на 23.04.21 в 18:50

На първо четене: Създаване на нов избирателен район „Чужбина"

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от партия „Има такъв народ“ (ИТН). Промените предвиждат отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън ЕС, създаване на нов избирателен..

публикувано на 23.04.21 в 18:36

Влизането в България - със сертификат, отрицателен PCR или документ за преболедуван Covid-19

От утре се разрешава присъственото обучение в образователните центрове при физическа дистанция най-малко метър и половина, маски и дезинфекция на всеки час. Това е обявил здравният министър в оставка Костадин Ангелов, предаде репортерката ни Мила..

публикувано на 23.04.21 в 15:55