Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Слушайте детето” – проект за превенция на разпространението на наркотици сред българските ученици

Дневен център за тийнейджъри, употребяващи наркотици, ще бъде открит в София, съобщи директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева. Това ще стане в рамките на разработения от центъра проект “Слушайте детето”. Проектът е финансиран по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като страни донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

„От нашите проучвания се вижда, че около 35 процента от българските ученици между 7 и 12 клас са употребявали веднъж в живота си наркотик – казва д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании и мениджър на проекта. – Увеличава се употребата на амфетамини и екстъзи. Друг проблем е нарастващата употребата на алкохолни напитки сред тийнейджърите. Има млади хора, които в тази възраст просто експериментират с различни психотропни вещества. Голяма част от тях най-вероятно няма да станат зависими, но имат силно рисково поведение. Целта ни с този проект е да работим най-вече с тези младежи, за да предотвратим евентуални бъдещи проблеми.”

Проектът на Националния център по наркомании "Слушайте детето" ще бъде реализиран в няколко направления. Първото е свързано с разкриването на безплатна национална телефонна линия за консултации по въпросите за зависимостите към наркотичните вещества и алкохола. Второто направление на проекта е свързано с обучението на специалисти от здравни, социални и образователни институции из цялата страна в техники за извършване на скрининг и насочване към лечение на употребяващите наркотични вещества.
„Предвидили сме и два хепънинга, популяризиращи проекта. Ще бъдат създадени също така серия от видео и аудио клипове, насочени към превенцията на употребата на наркотици”, обяснява д-р Цвета Райчева и допълва, че от Столичната община безвъзмездно са предоставили помещения за разкриването на Център за деца и подрастващи, които употребяват психоактивни вещества, и техните семейства.

„Това ще бъде дневен център, в който специалисти по зависимостите ще работят с младежите и с техните родители. Там ще се осъществяват групови и индивидуални консултации, както и различни креативни дейности – клубове по интереси, спортни занимания, арт-ателиета. Смятаме, че създаването на възможност за запълване на свободното време на младите хора с интересни и приятни за тях занимания е начин да променят поведението си и да ангажират вниманието си с нещо полезно и приятно. Доказано е, че употребата на наркотици е свързана с отделянето в организма на вещества, наречени ендорфини, които създават чувство на удовлетвореност и удоволствие. По друг начин удоволствие може да се създаде посредством спорта и заниманията с творческа дейност. Затова ще заложим на тези дейности.”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30

Български и румънски пилоти отбелязаха в Балчик влизането по въздух в Шенген

Около 40 малки самолета кацнаха на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти отбелязаха приемането по въздух на двете държави в Шенгенското пространство. Пилотите и гостите бяха поздравени от изпълнителния директор на Летище София..

публикувано на 13.04.24 в 14:32