Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коледа – време за добрини”

Народното събрание бе домакин на благотворителна коледна изложба-базар на детски произведения от творческите ателиета на сдружение "Приятел на Детето".
Снимка: БТА

Благотворителна изложба-базар на произведения от деца в НС

Под мотото „Коледа – време за добрини” председателят на българския парламент Цецка Цачева откри в Клуба на народния представител в НС благотворителна изложба-базар на детски произведения, организирана от сдружение „Приятел на детето”. В нея са включени сувенири, керамика, поздравителни картички и други оригинални подаръци, с които депутатите могат да зарадват близките си за празника и същевременно да подпомогнат талантливите деца да продължат да се занимават с приятни и полезни неща. Председателят на парламента Цецка Цачева беше сред първите, които се включиха в инициативата, като си купи два оригинални подаръка.

„Това се прави с благотворителна цел, защото децата ходят на занимания в сдружение „Приятел на детето” – каза за Радио България тя. – От друга страна това, което ни предлагат на изложбата-базар, е толкова оригинално, че се родее с предлаганото на пазара и дори в някои отношения е и по-красиво. Тази къщичка, например, много ме впечатли. Тя е изработена от тесто по специална технология за изпичането и оцветяване му. А това си е изкуство!”

„Ние имаме душа, сърце и талант, но ни трябва и помощ”, каза за Радио България председателката на „Приятел на Детето” Цветана Платиканова. Сдружението е създадено през 1996 г. от артисти, писатели, художници, музиканти, работещи с деца от сърце. По-късно се включва и в образователни и културни програми на ЕС с много голям успех. „Имаме над 16 европроекта. Това е основната ни и морална, и материална подкрепа. Но ни трябва още помощ и Коледата е точно време за такива добрини” – убедена е г-жа Платиканова.

„Миналата година по Коледа бяхме поканени в Европарламента в Брюксел и в Страсбург с произведения, каквито излагаме и тук – спомня си тя. – Успехът бе голям. Той дойде след филма за социалния дом за деца в с. Могилино, излъчен в ЕП. Депутатите в ЕП бяха останали с чувството, че в България си „подритваме” децата и не ги гледаме. Трябваше някой да им покаже щастливите лица на българчетата, които творят. Направихме го с голяма фотоизложба, а и с базар като този в НС. Имаше голям интерес. Мисля, че успяхме да подобрим имиджа на България, показвайки я и от добрата страна. Хората бяха много радушни, много добре ни приеха. И си казахме: „Защо тази година да не видим и какво е отношението и на нашите депутати към децата, уважават ли тяхното творчество?” И още докато подреждахме изложбата, откривах, че наистина подхождат с много любопитство и радост и даже на момента искаха да си купят нещо.” 

© Снимка: БТА

Сдружение „Приятел на детето” има и детска градина. „Таксите са много ниски. Условието за прием на децата в нея е в заниманията да се включват и родителите им”, обяснява Цветана Платиканова.

„Работим с малките деца заедно с родителите им– казва тя. – Правим специални игрови занимания, викторини. Заедно работят и учат песни в свободното си време. И работещият родител може да е добър родител, ако има сходни интереси с детето. След това децата правят много добро впечатление и в училищата. Учителки са ме питали какво ги правим, че са толкова отворени за нови знания и толкова дружелюбни. Опитваме се с помощта на изкуството и културата те да станат истински хора. Откриваме техните таланти и ги насърчаваме. А и така запълват времето си с много интересни неща. Не вярвам някои от нашите деца след това да има проблеми със зависимости. Тяхната „зависимост” е просто към културата, изкуството, творчеството.”

Очаквате ли и по друго време, освен по Коледа, добрини от политиците?

„Наистина очаквам, защото съм голям оптимист – категорична е Цветана Платиканова. – Макар че взех да не вярвам много. Не защото те са лоши
априори, а от чувството, че много малко се интересуват от децата. Или ако се интересуват, то е предимно от деца, които са грубо ощетени – болни от нещо или деца без родители. А най-големият риск е за децата, които уж имат всичко, но нямат интереси. И ние точно на тези деца се опитваме да създадем интереси, което не изключва и другите деца. Всички деца са добре дошли. Но смятам, че трябва да се обърне огромно внимание от политиците и за надграждането на детското възпитание и образование с повече култура, изящество, стил. Това е много важно.”

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33