Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолк-събитията на 2009

Снимка: Архив
Забележителни годишнини, вълнуващи концерти, многолюдни празници – както всяка година българският календар беше изпъстрен с безброй фолклорни събития. Предлагаме поглед към някои от най-интересните сред тях.
През януари се навършиха 95 години от рождението на Борис Машалов. По този повод колеги и последователи му посветиха бляскав празник.
Казват, че където има голяма любов, винаги стават чудеса. Моряк, бояджия – Борис Машалов преминава през различни професии, преди да разбере кое е истинското му призвание. Основава своя група, с която обикаля страната, пътува в чужбина. А огромната любов, с която е заредил изпълненията си, му печели почитатели и до днес. През април в Севлиево - родния град на Машалов, се състоя тържествен концерт. Специални гости бяха известните народни певци Янка Рупкина, Илия Аргиров, Христо Косашки и Даниел Спасов. Съпровождаше им забележителният със своето майсторство Духов оркестър с диригент Ангел Ангелски.
„Много мои мечти се сбъднаха и това ме прави изключително щастлива” – думи на именитата странджанска певица Калинка Згурова. През 2009 тя отбеляза половин век на сцената – събитие, което със сигурност ще помним дълго. Концертът в зала „България” събра многобройна публика, както и редица именити изпълнители. Сред тях беше женският хор “Мистерията на българските гласове”, чиято солистка беше Калинка Згурова. Чухме възпитаници на певческа школа „Кънев-Згурова”, основана в памет на съпруга й – прочутия композитор и диригент Стефан Кънев. Юбилеят беше повод за още няколко концерта в страната, както и за голямата награда „Нестинарка”, с която прочутата странжанска певица беше отличена на тридесет и седмото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас.
Общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето” всяка година събира българчета, които живеят в различни държави по света. Създаден е по идея на покойната д-р Анна Караангелова през 2004 г. заедно с народния певец Илия Луков, който и до днес е основен организатор. Тази година гостите бяха от Молдова, Украйна, Сърбия, Косово, Македония, Румъния и, разбира се, България. За децата, идващи от Украйна, беше огромна радост да се срещнат с народната певица Любка Рондова. „Прави чест на младите хора, на майките на тези деца, които не са забравили българските си корени. Ние едва ли си даваме сметка от какво огромно значение е това събитие. Шест поредни години от хиляди километри в Каварна пристигат деца, които знаят, че са българи по произход, но често идват за пръв път в родината на прадедите си. Утре те ще предадат тази любов на своите деца” – думи на Любка Рондова.
„Песенна дъга над Кутев” се нарича конкурсът, чието първо издание се проведе в НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел. В него взеха участие деца от различни възрасти, дошли от всички краища на България. „Преживяхме истински празник. Щастливи сме, че нашето дело е живо и има бъдеще” – сподели композиторът Ташо Барулов, преподавател и диригент на оркестъра към училището. Идеята е конкурсът да запознава младите музиканти с възможностите, които предлага обучението в това средище на българския фолклор. Както и да ги срещне с възпитаниците му. А те са сред най-активните участници в концертния живот у нас и в чужбина. Тази година пътуваха до Испания и Русия, където имаха голям успех. Както и на фестивала „С България в сърцето” и конкурса „Орфей пее с морето” в гр. Приморско.
„Музиката прави хората щастливи, независимо в коя точка на света са родени” – каза един от участниците в четвъртото издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на сестри Бисерови” – гр. Сандански. Сред гостите бяха група „Колот Мидбар” от Израел, „Терра Меа” от Сардиния (Италия), дуетът Джед и Андрю от Великобритания и много други. Наред с фестивалната програма в рамките на събитието беше представена и книгата на Любимка Бисерова „От корените към върха”. В нея е проследен успешният път на сестри Бисерови. Родени в малкото планинско село Пирин, те са изнасяли концерти на най-престижните световни сцени.
В същата част на страната ни – Югозападна България – се проведе и още едно вълнуващо събитие. Шестият международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” посрещна около 4000 изпълнители, представители на 15 страни от три континента. За първи път имаше групи от Румъния, Испания, Кипър и Унгария. А в ревю „Българският костюм през вековете” взеха участие студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски" – Благоевград. 
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15