Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Балканите през 2009 година

Снимка: bg.wikipedia.org
В региона на Балканите България е водила винаги активна политика. През първата половина на 2009-а тя бе дело на тристранната коалиция на лявата Социалистическа партия с либералните формации НДСВ и ДПС, а през втората – на правителството на малцинството на дясноцентристката партия ГЕРБ. Смяната на изпълнителната власт не продиктува промени в целите за добросъседство, сигурност, стабилност и по-бързо интегриране на страните от региона в европейските и евроатлантическите структури. Тези цели София преследва от години насам, а това прави регионалната й политика във висока степен предвидима.
България продължи да настоява, като член и на ЕС и НАТО, те по-бързо да интегрират в структурите си страните от Западните Балкани. През 2009 г. обаче се наложи София да напомни, че тази подкрепа не е безусловна. Заради изблици на антибългарска кампания в пресата на Македония и някои спорни изказвания на нейни политици правителствата на Сергей Станишев и на Бойко Борисов предупредиха, че шансовете за приемане в ЕС и НАТО зависят от спазването на критериите за това. Пред македонския си колега Никола Груевски премиерът Борисов прецизира изискванията на София към Скопие така – “не на езика на омразата, нетолерантност спрямо групи в България, които създават проблеми, и недопускане на насаждане на омраза към съседни страни от страна на държавните медии”. Въпреки епизодичните напрежения, подкрепата на София за Скопие остана неизменна. Подкрепа България продължи да оказва и на процеса на европейската интеграция на Сърбия. Отиващата си година ще се запомни и с това, че президентът на тази страна - Борис Тадич депозира в Стокхолм молбата й за членство в Европейския съюз. Кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС е предпоставка за още по-активен политически диалог и сътрудничество между София и Белград. Възникнаха предпоставки и за по-интензивни отношения с Черна гора и Албания, които през годината също напреднаха в процеса на европейска интеграция предавайки на Европейската комисия отговорите си на въпросниците, които им бяха изпратени с оглед на бъдещото тяхно членство. По отношение на Турция България продължи да е в групата на страните, които подкрепят нейната кауза за присъединяване към ЕС, а в този контекст приветства нормализирането на отношенията между нея и Армения и остана в очакване на положително развитие по спора за Кипър. Отношенията на България с Гърция и Румъния вече се определят преди всичко от общите цели, които трите страни споделят в рамките на ЕС. В този контекст, най-значимите моменти през изтичащата година бяха предприетите стъпки за свързване на националните системи за пренос на газ с оглед на по-висока енергийна сигурност. Най-печеливша страна в проекта е България, предвид обстоятелството, че с него се премахва изключителната й зависимост от доставките на руски газ през Украйна, които напоследък са твърде проблемни заради сложните отношения между Киев и Москва.
Проблемни през 2009-а, но заради световната икономическа и финансова криза, бяха и търговско - икономическите отношения в региона. Предварителните данни на Националния статистически институт сочат, че годината ще приключи със сериозен спад на търговския обмен с основните балкански партньори. Надежда за изход от това положение дават съобщенията, че големите търговски партньори на региона в Европа вече излизат от кризата, както и прогнозите за съвземане на самите балкански икономики. Влияние за по-скорошен изход от трудната икономическа ситуация вероятно ще окаже и либерализирането на визовия режим на ЕС за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, влязло в сила на 19 декември. Очаква се тази мярка, която някои определят като историческа, да даде силен тласък за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС, да улесни деловия, културен и човешки обмен в региона, а от там и да повиши измеренията на икономическото сътрудничество.
Така, 2009-а си отива оставяйки на Балканите проблеми, но и надежди за по-добри времена.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43