Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фолклорен фестивал в София - „Между Коледа и Нова година”

Снимка: БТА

„Нестия” означава „огън” на езика на древните траки. Оттам идва и наименованието на обичая нестинарство, част от който са танците върху огън. Близо десет години Българският фолклорен център „Нестия” с много ентусиазъм и активна работа поддържа символичния огън на любовта към традиционното фолклорно изкуство. Едно от събитията, които центърът организира, е фестивалът „Между Коледа и Нова година” в София. Идеята на този международен форум е да запознае столичната публика с фолклора на различни страни по света, както и да представи пред чуждестранните гости най-характерното от българската традиция. Вече седем поредни години центърът не само посреща участниците, но организира за тях кратко обучение по български народни танци. В последното издание, което се проведе на 27 и 28 декември, беше включено надиграване с ръченица – един от най-атрактивните моменти в програмата. Ето и подробности от Христо Станков, президент на „Нестия”, в интервю на Албена Безовска.

„Много силно международно присъствие имаме тази година. Съставите-гости са от Гърция, Хърватска, имаме два състава от Израел, както и участници от Албания. Разбира се, в програмата са включени много български колективи. Сред всички участници преобладават детските и младежки формации.”

През първия ден на фестивала изявите бяха съсредоточени в няколко столични културни центъра, а заключителните концерти се състояха в НДК – София. Първият от тях беше под наслов „Детска коледна фиеста”, последван от „Сцена на таланта”. Както винаги най-колоритен момент в цялата програма е „Фолклорната въртележка”. Така се нарича емоционалното състезание на чуждите състави за най-добро изпълнение на български народни танци.

„Фолклорен център „Нестия” е създаден през 1991г. – разказва още г-н Станков. – Основната ни цел е откриване и развитие на таланти в областта на фолклора. Имаме над 50 школи, главно танцови. Участниците в тях са от 3 до 70-годишна възраст и са над 1200. Нашата цел е да популяризираме българския фолклор сред младото поколение в България.”

Както вече споменахме, фестивалът "Между Коледа и Нова година" завърши с надиграване. А една от популярните мелодии, която съпровождаше танците на чуждите участници, беше характерния български танц „Шопска ръченица” в изпълнение на акордеониста Ибро Лолов.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05