Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Захариева – "Човек на годината"

Снимка: БГНЕС

В края на 2009 г. Българският хелзинкски комитет връчи своята награда "Човек на годината". По определение тази годишна награда се връчва като отличие за човешка храброст и сила, които хората показват. Ако има някой в България, който заслужава тази награда, то това безспорно е Теодора Захариева.

Tеодора Захариева e онази дръзка и смела жена, която поведе битка срещу държавата в защита на раково болните. Помнят я най-вече с гладната й стачка през май 2005 г. и с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. По това време Теодора Захариева вече от седем години живее с ужасяващата диагноза "рак". След ампутация и на двете гърди лечението й трябвало да продължи с химиотерапия.

"През 2005 г. се получиха метастази в черния дроб в следствие на нередовно получаване на медикаменти – разказва Теодора. – Когато за пореден път чух, че няма лекарства и трябва да чакам, си зададох въпроса, какво означава да няма. Аз имам ангажимент като родител да работя, да отгледам дъщеря си, да й дам образование, да я направя полезен гражданин на държавата, а в момента, когато държавата има ангажимент да осигури такова едно лечение, тя бездейства. В този момент си казах, че дали ще умра от глад или ще умра от липса на лекарства, смъртта ми е в кърпа вързана. И така на 19 май застанах пред Министерството на здравеопазването с искането да ми бъде осигурено лечение."

Много хора се учудват, че на собственоръчно написания плакат Теодора не иска пари. Тя обявява тридневна гладна стачка и успява да се пребори за лекарства за онкоболните. За първи път на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването се събират около 150 раково болни, които подкрепят Теодора в справедливото й искане. За нея този импровизиран митинг е голям успех – да събереш толкова болни от рак, които да не се притесняват от камерите и журналистите, означава много.

"И тогава си казах, това е моят живот – спомня си Теодора. –
Макар че страната ни е на едно от първите места по откриваемост на социално значимите заболявания, в момента у нас няма скрининг за онкологичните заболявания. Самата аз съм 11 години с онкологично заболяване, открито в много късен стадий. Даваха ми 24 месеца „преживяемост”. Но намирам сили, благодарение на колегите си, да се мотивирам това да бъде смисъл на моя живот – профилактика, лечение, достъпно здравеопазване за всички."

Теодора Захариева повежда съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес здравното министерство е осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата. До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

Днес 44 - годишната Теодора Захариева се чувства добре. Болестта не е победена, но въпреки това намира сили да продължи напред. След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължава своята битка в името на справедливостта. Тя е и председател на Българския пациентски форум.

"Ние сме в състояние да направим един много задълбочен анализ на противоречивата здравна нормативна уредба – казва Теодора Захариева. – Основният проблем е липсата на добре управлявани пари. Всеки един българин плаща 8 процента здравна вноска, но не всичките 8 процента отиват за здраве. Всичко бих оправдала – безработица, икономическа криза, но да говорим, че няма пари за профилактика, това е безумие. Дейността засега е съвсем малка и тя се състои главно в издаването на брошури."

Затова Теодора Захариева е поела нещата в свои ръце. През 2008 година организира серия профилактични прегледи в Югозападна България. Статистиката е повече от стряскаща – от 3800 жени над 800 били диагностицирани.

"В първия момент те бяха в шок, но след няколко месеца заваляха обаждания с благодарност, че сме им спасили живота – казва Теодора. - Т.е. хората осъзнаха, че ранно откритото заболяване е лечимо. Това ни кара да продължим напред, да продължим да защитаваме правата им, преди те да бъдат нарушени."

По публикацията работи: Весела Владкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43