Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите „звездни” бебета на отминалата и новата година

\r\n„Бебе 2010” - Василена  Андреева
Снимка: БТА
Кампанията „Бебе на годината”, организирана за единадасети пореден път от  списание „9 месеца”, приключи. След  жребий, теглен  между три бебета, за „Бебе 2010” беше избрана Василена  Андреева. Василена е  родена в 00.01 ч. на 1 януари в Университетската болница в  Плевен. Младата дама е висока 53 сантиметра и тежи 4.250 кг. Другите две бебета, които се състезаваха за титлата  „Бебе на годината”, са също момиченца. Затова пък бебето на отминалата  2009-а е момче – това е  Мартин Гюлев от Свиленград, роден в 23.59 часа на 31 декември. Общо за двата дни на кампанията – 31 декември и 1 януари, са родени 283 бебета, което е с около 20 повече в сравнение с миналогодишната кампания. „Общият брой на новородените през 2009  година   българчета е 79 951 – с 2 239  повече, отколкото през 2008 година”, казва  Ралица Райкова от списание „9 месеца” и допълва: „Нашите очаквания се оправдаха. Повече от половината родилни отделения отчитат увеличение  и то  съществено в сравнение с предходните  3-4 години. Има 28 процента родилни отделения, които  са запазили нивото на раждаемостта спрямо миналата година, и едва около 20 процента споделят незначителен спад в раждаемостта спрямо 2008-а. Всъщност проблемът при тези около 20 процента родилни отделения е, че липсва персонал и добри условия, което принуждава родилките да търсят други болници, за да родят и следят бременността си. Това е един от проблемите на младите майки, живеещи в малките градове и селата.”
Благопожеланията на българското общество към последното бебе, родено през 2009 година, ще бъдат поднесени от олимпийската ни шампионка по гребане от Пекин Румяна Нейкова като Орисник' 2009. Това ще стане на церемония, която ще се проведе в родния град на Мартин, а семейството на новороденото ще получи много подаръци и почетен медальон от списание „9 месеца”. Бебето на 2010 Василена също ще получи благопожелания и подаръци, както и още една изненада:„ Новото,  към което се опитахме да обърнем своя поглед, е  разказвачът на приказки. Приказникът – така го нарекохме, казва  д-р  Антония Григорова, главен редактор на списание "9 месеца". От хилядолетия насам хората разказват на децата си приказки, събрали мъдростта на поколенията. Най-често в приказките  разказвачът споделя своето  виждане за света, предава на поколенията вярата в доброто, в справедливостта…Психолозите  отбелязват, че  при порастването си децата до голяма степен се базират на  жизнения опит, предаден им от подобни приказки и легенди. Те подражават на любимите си приказни герои. Много от проблемите  в живота на подрастващите настъпват вследствие на  сблъсъка между реалността и приказните  очаквания. Затова е важно приказките, които четем на децата си, да отговарят на съвременността и да предават жизнен опит. Приканихме приятелите на конкурса „Бебе на годината” и на списание „9 месеца” към написването на съвременни приказки с техните съвременни герои. Смятаме, че точно от това имаме нужда всички ние като общество в този момент – да напишем своята лична приказка и да покажем начините за добра житейска развръзка. Всеки е поканен да напише приказка за бебето на годината, като най-добрите ще бъдат издадени и подарени на номинираното бебе и на децата на България.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00