Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп вести

Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев
Снимка: архив

„Авеню” издават антология 20 години след първия си професионален запис като дует. В нея е включена нова песен – „Завръщане”, записана от Боби и Заки специално за юбилейния проект. Те уточняват, че това не е тяхното завръщане на сцената и допълват: „Ако в средата на 90-те „Бягство” беше песента, с която много млади българи напуснаха България, нека „Завръщане” да е песента, с която  да ги посрещнем в Родината .” Припомняме ви, че дует „Авеню” е създаден през 1989 година. Дебютният албум „Въпроси” излиза през 1995-а, песни от него стават хитове и заемат челни места в различни класации. Успех има и вторият компактдис – „Кръговрат”, обявен за албум на 1997.

За младата певица Маги Джанаварова 2009 година бе изключително успешна. Тя спечели третото издание на телевизионното шоу „Мюзик Айдъл” и се превърна в любимка на публиката. Излезе и дебютния й албум. В него е първата й дуетна песен с Миро – „Светът е мой”,  мастерирана в САЩ. В „Светът е мой” може да чуем и иранския струнен инструмент – саз, на който свири Бисер Иванов. Песента има видеоклип на бляскав поп концерт.

„Нашият танц” е дебютната песен на младата певица Цветелина Чендова. Тя е комбинация от стиловете соул и поп. „Искам да се представя като джазова певица. Пея за свободата да бъдеш различен, за избора да бъдеш себе си, за смелостта да разрушаваш прегради.”, казва Цветелина. Тя е студентка в Нов български университет, специалност Музикално - сценични изкуства, профил джаз пеене. Работила е с повечето известни джаз музиканти на България, участвала е на фестивалите Аполония и София Джаз Плюс.

Трима от най-добрите български китаристи – Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев  записаха дебютен албум. По-голяма част от композициите са написани от Цецо. В тях има елементи на фламенко, джаз и рок музика. Две от пиесите са дело на Веско, като едната е обработка на народна песен. Китарният проект на триото възниква като репертоар за концерт, след това музикантите решават да го издадат в албум. Това, което ги отличава от други подобни формации е цигулката, която звучи в ръцете на Иван Лечев. Освен добър китарист той е и виртуозен цигулар. В края на миналата година тримата представиха пиесите си в залата на Сцена Академия в Националното музикално училище в София, а също и в столичен клуб.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05