Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическото лице на София

Снимка: архив
Всеки ден българската столица посреща стотици гости от всички краища на света. За много от пристигащите това е мястото, от което поемат по различните туристически посоки на страната ни. А те могат да бъдат както многобройните курортни селища по Черноморското крайбрежие през лятото, така  и белите ски-писти в планините през снежната зима. Почти винаги обаче първото впечатление за страната ни посетителите получават именно от столицата София и много често тя остава в спомените им като красив сувенирен калейдоскоп. 
За да обрисува туристическото лице на София, председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов описва един от маршрутите за разходка, по който преминават гостите на столицата. По неговите думи много често това са чужденци, приятно изненадани от този красив град с хилядолетна история.
„Когато туристите дойдат в София, има много места, които можем да им покажем – казва той. – Обикновено започваме оттам, където преди векове е бил римският форум, а сега е самият център на града. В този район се намират няколко християнски църкви, построени през различни епохи от българската история. Тук са джамията и синагогата, която е една от най-големите синагоги  в Европа от сефарадски тип. Съвсем наблизо до тях е и католическата църква. Тези няколко храма на различни религии съществуват от дълги години един до друг и оформят един своеобразен религиозен център. Дори някога имаше идея с лазерен лъч да бъдат свързани куполите на постройките, за да се подчертае духовното съжителство на няколко религии в един град. След тези сакрални пространства, продължава г-н Миндов, гостите на София могат да видят и други интересни сгради около ларгото на града, строени около средата на XX век. Това е административния център на държавата. Тук са сградите на Министерския съвет и Президентството.  Туристите обичат да се снимат с гвардейците пред парадния вход. Много често се интересуват и от красивите им униформи. След като приключи няколкоминутната церемония при смяната на караула, продължава г-н Миндов, посетителите се насочват към подлеза между двете най-важни държавни сгради.”
Николай Миндов разказва, че в него могат да се видят останки от стената, която е обграждала града в продължение на XII века. Тя е намерена случайно по време на строежа на подлеза и археолозите твърдят, че в целия този район могат да се намерят още много интересни  останки от римската епоха. Разказът на екскурзовода продължава с друг туристически обект – сградата, която е в съседство с Президентството. Някога джамия, а днес това е изключително богатият с експонатите си Археологически музей, в който са запазени предмети от различни периоди на нашата  история. Там се показват и много от съкровищата, намерени по българските земи. Г-н Миндов не спира своя разказ:
„След това преминаваме през главния площад на града „Княз Александър Батенберг”. Тук е старият царски дворец, в който вече повече от половин век се намират Националната художествена галерия и Етнографският музей. Това е една интересна спирка за туристите, защото могат да се запознаят с творбите на известни български майстори-художници, както и да научат повече за обичаите през вековете в нашите земи, да разгледат  автентични костюми. Минавайки покрай този площад, човек може понякога да чуе звуците на някоя известна опера. Тук вече няколко пъти са поставяни оперни спектакли на открито. Един от начините да привличаме туристи, добавя г-н Миндов, е техният интерес към станалите отдавна много популярни български оперни изпълнители. Понякога предварително правим заявка за някое представление и много от гостите на София с удоволствие посещават Националната опера. Естественото продължение на една такава културна разходка, продължава екскурзоводът, е и посещението на сградата на Народния театър, строена в началото на XX век от виенски архитекти в неокласически стил. Изключително красивата постройка е един от символите на града. Пред нея през лятото понякога се изнасят концерти, организират се изложби. Има много кафенета, така че това е едно много оживено място. Продължаваме по така наречените „жълти павета”, оживява се г-н Миндов. Това е една от най-известните софийски улици.  Павирана е с естествено жълти камъни, които в началото на миналия век са били подарени от Австро-Унгария на тогавашния  български цар. Казват, че който върви по „жълтите павета”, никога не може да се изгуби в София. Ако ги следва, винаги ще намери своя път.”
Продължавайки своя разказ, опитният водач отвежда по тази пътека гостите на София до руската църква  „Св. Николай” от 1914 г., която по думите на Николай Миндов впечатлява всеки, който я е видял със своите красиви кубета. Тя се намира на ъгъла на две много интересни столични улици.
„За едната от тях – ул. „Раковски”, уточнява гидът,  можем да кажем, че е театралната улица на София.  Тук са разположени почти всички театри. Разбира се, едно посещение на нашия град не може да завърши, без да се види църквата „Св. Александър Невски”, която е една от най-големите в Европа. Тя събира около пет хиляди души. Когато има служба, туристите са запленени от хора,  който пее „а капела” – без съпровод. Акустиката тук е блестяща. Наблизо се намира интересната сграда на Парламента. Цялата тази обиколка ние изминаваме пеша, за да могат туристите да се запознаят с всички интересни места отблизо. Разбира се това не е всичко в София, добавя г-н Миндов. – След като сме разгледали центъра , можем да се качим на автобус, с който да продължим нашата обиколка. Много близо до града е планината Витоша. За около половин час се озоваваме там. Разглеждаме  Националния исторически музей, който съхранява голяма част от историческата памет на България. Боянската църква пък е мястото, което всеки трябва да посети, въпреки че не се намира в центъра, а в един от крайните квартали на София. Това е църква с много добре запазени стенописи от XIII век. Много малко страни могат да се похвалят с такова богатство.”
По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10