Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е част от приоритетите на испанското председателство на ЕС

Посланикът на Унгария Н. пр. Юдит Ланг, посланикът на Кралство Испания Хорхе Фуентес в България и временно управляващ посолството на Белгия Катрин Раймайкерс /от ляво на дясно/.
Снимка: БГНЕС
На 31 декември 2009-а година приключи шведското председателство на ЕС. Щафетата пое Испания, която ще оглавява Съюза през следващите шест месеца. По този повод посланикът на Испания в България, Н. пр. Хорхе Фуентес, даде пресконференция, на която присъстваха също Катрин Раймайкерс, временно управляваща посолството на Белгия в София, и Джудит Ланг, посланик на Унгария в София. Това са двете страни, които ще поемат председателството на ЕС след Испания. Посланик Фуентес посочи, че ЕС навлиза в нова ера от развитието си с испанското председателство и подчерта, че ще си сътрудничи активно с посланичките на Белгия и Унгария в страната ни придържайки се към ясно начертани параметри. “Целта на триото е да осигури приемственост в работата на ЕС. Оказа се, че шест месеца са един недостатъчен срок за изпълнението на определени цели. Ето защо в Брюксел беше взето решение председателството на ЕС да се поеме за срок от година и половина в последователност от три държави. Посланиците им ще се срещат редовно, за да вземат решения по системата primus inter pares, т. е. пръв между равни. В първите шест месеца основната работа ще се извършва от Испания, след това ще я поеме Белгия, и накрая Унгария”.
Испания ще продължи работата на предишните председателства, а именно Франция, Чехия и Швеция, но какви са приоритетите на испанското председателство за първите шест месеца на 2010? “Трудно е да се изброят всички приоритети на Испания, защото списъкът ще бъде прекалено дълъг, посочи посланик Фуентес. Ще ги сведа до седем основни. Първият ще бъде справянето с икономическата криза. Ще наблегнем върху финансовата криза, кризата в реалната икономика и най-вече безработицата в Европа, която вече е засегнала 50 милиона граждани. Вторият ни приоритет ще бъде прилагането на Лисабонския договор, като целта ни ще бъде новите институции на ЕС да се пригодят към европейските реалности. На трето място ще се опитаме да укрепим позицията на ЕС на световно ниво чрез различни инициативи”. Четвъртата задача на испанското председателство на ЕС ще е разширяването на Съюза, който по мнение на посланик Фуентес, все още не е достигнал своята цялост. Като основна цел в управлението е изведено и постигането на добре балансирана външна политика. По време на испанското председателство ще се проведат девет срещи на върха. Ще се засили диалогът с държави от Северна и Южна Америка, от карибският басейн и Азия. България също ще е сред приоритетите на ЕС, подчерта Хорхе Фуентес. Испания е наясно с целите, които си е поставила страната ни в европейското пространство, както и с проблемите й. Много от тях няма да намерят решение по време на испанското председателство, но трите страни ще положат усилия, за да може България да постигне целите си към 2013 г. Като седми приоритет посланик Фуентес посочи изпълнението на Лисабонския договор чрез работата на триото тук в България. За тази цел в резиденцията на посолството на Испания ще се провеждат срещи с ключови политически фигури като президента на републиката, премиера, членове на правителството както и представители на социалния, културния и научния живот на България.
В края на кръглата маса посланик Фуентес очерта ролята на България по време на испанското председателство на ЕС специално за Радио България. “Ролята на България по време на испанското председателство ще бъде ориентирана към нейните основни приоритети, които са включването й към еврозоната и към Шенгенското пространство, както и разрешаването на енергийните проблеми. Испанското председателство е наясно с тези цели и ще направим всичко възможно, за да напредвате в тази област. Пожелавам ви късмет и спорна работа, защото нищо не идва даром”.
По публикацията работи: Христина Тасева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05