Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Лоутън направи филм, посветен на Родопите

Снимка: dnevnik.com
Българската рок-група БТР, народната певица Елена Каневска, както и фолклорните формации от родопското село Момчиловци са сред сценичните партньори на Джон Лоутън в концерта, който ще се проведе в края на юни. Известният вокалист на група “Юрая Хийп” обяви това преди броени дни в Смолян, където се състоя премиерата на неговия филм, посветен на Родопите.
Джон Лоутън е добър приятел на България. Няколко години поред в нощта срещу 1 юни той изпълнява песента “Джулай Морнинг”. Заедно с популярни български рок-музиканти и стотици почитатели легендарният певец посреща изгрева на слънцето в най-източния край на нашето черноморско крайбрежие – нос Шабла. Джон Лоутън много е пътувал из страната ни. Останал очарован от красивите природни картини и народната ни музика, той не спира да ги обсипва със суперлативи като “уникални”, “прекрасни”, “магически”. Филмът за Смолян е част от поредицата “Срещи с България”. Състои се от три части, две от които бяха представени пред смолянската публика. Ето и още подробности – научаваме ги от Илия Готев, директор на дирекция “Програми, проекти и международно сътрудничество” в община Смолян:
“Миналото лято бяха заснети две тридесетминутни ленти, които представят природата, възможностите за туризъм, забележителностите на нашия град. Съвсем наскоро завършихме последната част – филм, представящ Смолян през зимата. Той носи заглавието “Смолян - зимна приказка” и разказва не само за туристическите възможности, но и за това как живеят хората тук. Всичко това – през погледа на един чужденец. В процеса на съвместна работа се роди идеята да бъде организиран концерт, съвместно с БТР. Техническите подробности уточняваме в момента, но датата ще бъде в края на юни.”
Уникалният концерт ще се проведе на открито - в подножието на средновековната „Момчиловата крепост”. А музиката, която Джон Лоутън подготвя ще бъде изпълнена на народни и класически инструменти и ще обединява фолклор, класика и рок с мотиви от песни на “Юрая Хийп”.  Това необичайно съчетание на стилове е вдъхновено от невероятната гледка, която се открива от връх Перелик в планината Родопи, от живописни кътчета по поречието на река Арда, селата Момчиловци и Широка лъка. За тях Джон Лоутън говори с нескрито възхищение. Както и за много други красиви места в страната ни, заредени с история и духовност.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10