Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева бе изслушана от Европейския парламент

Снимка: БТА
Във вторник българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева бе изслушана от Европейския парламент. Продължилата близо три часа поредица от въпроси и отговори се оказа тежко изпитание за кандидатката за еврокомисар и предизвика предимно критични отзиви. Вместо да отговаря на въпроси за отредения й ресор по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции и кризи, в първата част на изслушването Румяна Желева бе принудена да се защитава от обвинения, че в декларацията си за конфликт на интереси за периода от 2007-2009 г., в който беше евродепутат, не е споменала, че е ръководител на фирмата „Глобал консулт”. Отхвърлянето на обвиненията не задоволи депутатите и се стигна до деликатната ситуация доказателствата, които Желева представи за да ги опровергае, да бъдат изпратени за преценка до председателя на ЕК Дурау Барозу и правната служба на Европарламента. Обвиненията за конфликт на интереси бяха очаквани и неубедителната защита от страна на Желева предизвика изненада.
Фактът че Дурау Барозу бе принуден да се произнесе по представените от Желева опровержения постави председателя на ЕК в неудобно положение, тъй като само преди дни той бе отхвърлил съмненията около кандидатурата й за еврокомисар приканвайки обвинителите да представят доказателства за твърденията си. Нещата се усложниха допълнително и от факта, че по същество ЕК и Европарламента изпаднаха в ситуация да се произнасят за евентуален конфликт на интереси, който касае действащия външен министър на София, защото освен кандидат за еврокомисар Румяна Желева е и шеф на българската дипломация.
В хода на изслушването в Европарламента се очертаха полюси на противопоставяне, които са аналогични на тези в българския парламент. В София основни опоненти на правителството на партия ГЕРБ са социалистическата партия и либералната формация ДПС, а в Брюксел сред основните опоненти на номинираният от българското правителство кандидат за еврокомисар бяха депутати от социалистическата и либералната фракция на европарламента и от тази на „зелените”. Обстоятелството подсказва, че около кандидатурата на Желева политическите противоречия в София са се възпроизвели и в Брюксел, но това едва ли е изненада.
В словото си при откриването на втората сесия на 41-ото Народно събрание на България премиерът Бойко Борисов окачестви оценките за слабото представяне на Желева като резултат от „подривната дейност” на българската левица. От своя страна лявата Коалиция за България, водена от Социалистическата партия, заяви в специална декларация в парламента, че ще продължи да бъде корективна и алтернативна опозиция, а соцлидерът Сергей Станишев отбеляза, че не вижда основания да се спестяват критики към управлението. Тази размяна на реплики между управляващи и опозиция ден след неубедителното представяне на Румяна Желева в Европарламента, показва че на свой ред сега противостоенето в Брюксел се възпроизвежда в София и изостря още повече вътрешнополитическия живот.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07