Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готварството като удоволствие и хоби

Приготвянето на разни вкусни неща се е превърнало в любимо занимание и хоби за Даниела Стоянова.
Снимка: личен архив

Замисляли ли сте се кое е най-изкусителното хоби, предизвикващо истинско тържество за сетивата? Разбира се, кулинарията. Трудно някой би устоял на уханието на току-що изпечен топъл хляб, на тихо къкрещото на котлона ястие, подправено с дъхави билки, на ароматния горещ шоколад, поднесен с джинджифилови сладки с мед или може би тирамису. Но навярно най-голямото удовлетворение и наслада остават за отдалия се на кулинарни подвизи да зарадва близките си. Приготвянето на разни вкусни неща се е превърнало в любимо занимание и хоби и за младата Даниела Стоянова. По професия тя е икономист и както сама споделя, работата й е много далеч от кулинарията, но това е начин да достави удоволствие на себе си и на семейството си. Кухнята е нейното царство. В него тя допуска всеки изкушен да изпробва някоя от интересните й рецепти. Достатъчно е да посети кулинарния й блог „В кухнята на моето семейство”.
 
„Идеята за блога е на съпруга ми – разказва Дани. – Тъй като много често приготвям различни ястия, веднъж той ми предложи – защо не си направиш блог, записвай си рецептите, споделяй ги с хората. Много обичам да готвя и правейки блога, се надявах и други хора да споделят моята страст към готвенето и насладата от храната. За щастие вече имам верни почитатели, които редовно опитват и експериментират с ястията от моя блог. Обменяме мисли. Някои от тях имат собствени кулинарни блогове, в които аз също много обичам да се ровя за идеи.”

Дани има слабост към близкоизточната и италианската кухня, но обича да експериментира и опитва ястия на различни националности. „Всяка кухня има свои традиции, използва специфични подправки и начини на приготвяне, които ми е интересно да усвоя”, обяснява тя. Всяко ястие, всеки продукт изискват различен аромат, затова Дани няма предпочитана подправка. Винаги обаче слага сол, черен пипер, малко магданоз и разбира се, щипка любов, за да превърне ястието в наслада за сетивата.

„Водещото, колкото и банално да звучи, е любовта – категорична е Даниела. – Тази щипка магия, която всеки може да вложи. Другото е следване на рецептата, защото е много важно, когато се захванеш да правиш някакво ново ястие, първо добре да се разучи начинът на приготвяне. Въпреки че аз не винаги го спазвам. Често се опитвам да импровизирам, защото искам да видя крайния резултат и в желанието да приготвя нещо бързо, пропускам отделни стъпки, заменям продукти. Накрая се получава нещо съвсем различно от първоначалното ми намерение, но за мен е удоволствие да го видя.”

Тайните на готвенето Даниела е усвоила от майка си. Младата домакиня пази стари семейни рецепти, които обича да приготвя при специални поводи. Съветник, до който се допитва при приготвянето на различни лакомства, е и дебелият тефтер на баба й. Готви и по рецептите на свекърва си, но много често идеите й идват и спонтанно.

„Просто изведнъж имам импулс да приготвя бонбони или нещо солено. Понякога отварям големите кулинарни книги, започвам да разглеждам и някоя илюстрация или заглавието на ястие привличат вниманието ми. Друг път, ровейки се из интернет, виждам прекрасна снимка и веднага искам да видя какво би се получило, ако го приготвя. Често желанието на семейството ми, на съпруга ми да опита нещо ново, е определящо какво ще приготвя. Много е важен и начинът, по който се поднася храната, защото ястието е не само наслада за стомаха, но и за всички останали сетива – очите, обонянието. Интересно поднесеното ястие винаги доставя по-голямо удоволствие. В голяма степен идеите за това как да аранжирам и оформя едно ястие са мои. Понякога за блога и мъжът ми дава идеи. Още повече, че по-голямата част от снимките в блога са негово дело.”

Вярна ли е поговорката, че „Любовта на мъжа минава през стомаха”?

„Това е много вярна максима, че любовта на мъжа минава през стомаха – смята младата дама. – Разбира се, не само, но добре приготвеното и добре поднесено ястие, уважението, което една домакиня може да демонстрира с приготвянето на любимото ястие на съпруга си, до голяма степен отключва много врати.”

Повечето от рецептите, описани в блога, сякаш имат своя собствена история и живот. Доматената супа на баба или Супа за калинки, както още я е нарекла Дани, връщат лентата на живота назад, когато тя е още хлапе и баба й върши какви ли не кулинарни подвизи, за да накара злоядото си внуче да хапне. Ароматът на джиндифиловите сладки с мед напомня за празничното настроение и очаквания около един от най-прекрасните семейни празници – Коледа.

Симки: личен архив

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38