Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов” дирижира Любка Гутенберг

Снимка: БГНЕС
На 7 декември столичната зала “България“ привлече многобройна публика с интересна програма, представена от известни изпълнители. Прозвучаха “Римски пинии” от Оторино Респиги, “Псалм” от Ленард Бърнстейн и “Реквием” от Алфред Шнитке в изпълнение на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов”. Поводите този концерт да бъде наречен юбилеен са три – 65 години от създаването на хора, 100 години от рождението на основателя й Светослав Обретенов, както и 75 г. от рождението на проф. Георги Робев, който дълги години беше диригент на състава. Любка Биаджоне Гутенберг дирижира цялата програма.
Баронеса Любка цу Гутенберг пристигна у нас от Германия, където живее от години, заедно със съпруга си и двамата си сина. Родена в Рим, в семейство на италианец и българка, Любка е завършила дирижиране в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Неин учител по дирижиране е бил проф. Георги Робев. Преди около две десетилетия Любка се запознава с барон Енох цу Гутенберг – също диригент, представител на аристократичен род. От първия си брак той има двама сина, единият от които в момента е министър в правителството на Ангела Меркел. Освен музика, Любка цу Гутенберг е следвала философия в Рим. Работила е като асистент-диригент в редица оперни продукции по цял свят – Япония, Италия, Австрия, Германия. Дирижирала е и едно от турнетата на Виенския камерен оркестър. В България Любка идва обикновено, за да посети роднините си и да покаже своята родина на децата си. Изключително емоционалният концерт, дирижиран от Любка цу Гутенберг в София, беше по собствените й думи благодарност към нейния професор Георги Робев и към България.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15