Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 на сто от българите – влюбени в колата си!

Две трети от българите споделят, че обичат возилото си и се гордеят с него, а някои откровено признават, че поправянето на личния им автомобил е една от малкото им радости в живота.
Снимка: Венета Николова

Колкото и да не ни се иска да признаем, много мъже сериозно биха се замислили, ако трябваше да избират между жената и колата! Потвърждават го и резултатите от проведено неотдавна социологическо проучване по поръчка на международна петролна компания на българския пазар. Оказва се, че българинът е силно емоционално привързан към своя автомобил и гледа на него като на верен партньор в живота. Нещо повече – 14 на сто от нашите мъже дори признават, че са влюбени в колата си, независимо дали става дума за оцелялата от соц-а трошка, която постоянно се нуждае от ремонт, или бляскавата лимузина, предизвикваща смесени чувства от завист и възхищение сред околните.

Повечето европейци възприемат автомобила като обикновено средство за придвижване, без което не може. Не така обаче стоят нещата с българските мъже. Две трети от тях откровено заявяват, че обичат возилото си, че се гордеят с него и шофират с най-голямо удоволствие, сочи проучването. За разлика от времето преди демократичните промени, когато автомобилът се възприемаше по-скоро като лукс, през последните две десетилетия той се превърна в съвсем достъпно удобство. В момента половината български семейства притежават поне една кола. Проблемът е, че повечето са стари или внос „втора ръка” от чужбина. Затова и доста често се развалят, а от цените на резервните части и услугите в сервиза на човек му се изправят косите! Нищо чудно, че мнозина предпочитат да запретнат ръкави и сами да ремонтират возилото си, разчитайки на собствената си сръчност и изобретателност. За да подкрепи привържениците на „направи си сам”, бе лансирана национална кампания под наслов „Аз обичам колата си”.

„Сърцевината на тази инициатива е едноименният сайт, който стартира малко преди Коледа и дава практически съвети под формата на индивидуални консултации с експерти в тази област– казва изп. директор на Шел България Камелия Славейкова. – Ние наблягаме много върху поддръжката на двигателя, защото неговият живот зависи пряко от качеството на горивата, с които се захранва. Интересът към сайта е изключителен. Към нас за съвети се обръщат не само млади шофьори, но и по-опитни. В някои случаи хората просто искат да обменят опит и мнения. Прави впечатление, че българинът е доста добре информиран по отношение на автомобила си и се грижи за него с голяма любов. А в това няма нищо лошо, защото грижата за автомобила означава и грижа за здравето и живота на самия шофьор.”

За някои мъже гледката на разглобена кола, от която се носи „ухание” на бензин и моторно масло, е по-въздействаща от снимката на знойна красавица, усмихваща се подканващо от кориците на лъскаво списание. 14 на сто от сънародниците ни признават, че поправянето на личния им автомобил е една от малкото им радости в живота. В същото време това е и повод за социални контакти на паркинга пред блока, тъй като винаги се намират услужливи съседи и приятели, готови да се притекат на помощ с полезни съвети. Оказва се, че много често автомобилите са „по-изправни” от самите нас! Всеки четвърти шофьор в България води возилото си поне 2 пъти годишно на сервиз, сочи социологическото проучване. В същото време едва един на 10 български мъже признава, че е посетил лекарския кабинет. И още нещо любопитно – голяма част от българите имат „усещането”, че колата им е от мъжки или женски пол. Те смятат, че не само жената, но и колата се отличава със своя собствен характер и нрав. Затова често ще чуете шофьорите да се обръщат гальовно към автомобила си с нежни именца като Мерчана, Сиси, Пиджо, Фичо и пр.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07