Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народни певци и свирачи

Днес ще обърнем внимание на изпълнителите, които са рожденици през януари. Сред тях е и звездната родопчанка Валя Балканска, чийто глас лети в космоса на американската совалка „Вояджър”. „Гордея се, че българска песен покори земята и небето и доказахме на света, че сме хора, които могат.” Този месец тя празнува на 8 януари и с присъщата си мъдрост казва: „Годините не са важни – сърцето да се чувства младо!”. Пожелаваме й здраве и дълголетие с величестваното й изпълнение на „Излел е Делю хайдутин”.

Шопската певица Снежана Витанова е родена на 10 януари в китното село Дрен. „Обичта ми към народната песен е непрестанна – признава тя – където и да съм, каквото и да правя, народната песен е с мен. Не мога да не пея. На това уча и двете си дъщери.” В нейно изпълнение звучи любовната песен „Не легна ли, Доне”. На 14 януари гъдуларят Атанас Вълчев изпълни 72 г. Деветгодишен застава с гъдулката пред микрофона на радио Варна за да го нарекат години по-късно „Паганини на гъдулката”. Виртуоз, създател на инструментални състави, творец, новатор в свиренето, той вече е легенда в българския фолклор. Виртуозността му личи в пиесата „Нанкината”. 50-годишен юбилей на 23 януари чества Димитър Червенков, ръководител на оркестър „Царимир”. Празници през януари имат още изпълнителят на песни от Пиринска Македония Игнат Виденов, странджанката Христина Анастасова, шопската певица Елена Божкова, тракийският гайдар Петьо Костадинов.

 
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15