Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката с организираната престъпност – основен приоритет на МВР и разследващите служби през 2010 г.

Снимка: mvr.bg

На първото по рода си национално съвещание на разследващите служби в България МВР заедно с прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност си поставиха в срок от една година да се справят с организираните престъпни групи в страната. Това е вторият срок, който премиерът Бойко Борисов, който също участва в съвещанието, дава са справяне с престъпността. Преди половин година той даде на прокуратурата и МВР срок от 6 месеца да се справят с проблема, но до сега все още няма осъдени знакови фигури. Борисов припомни, че правителството е обезпечило оборудване, сгради и заплати, срещу което очаква резултати. „В решителната битка държавата хвърля 70 хиляди полицаи, прокурори, следователи, разузнавачи и агенти на ДАНС срещу 300 едри бандити, тормозещи българите в последните 10 години” – каза премиерът и подчерта, че от най-корупмпираната държава в Европа България трябва да стане пример за обратното.
Борбата с корупцията и организираната престъпност е сред основните приоритети на кабинета Борисов. Още в началото на мандата правителство си постави като първа стъпка създаването на спецекипи по разследване на корупция и организирана престъпност, припомни вътрешния министър Цветан Цветанов. Последва начало на инвентаризация на всички съдебни дела в страната, а от началото на 2010 г. и съвместни работни съвещания на окръжни прокурори с областни директори на вътрешните работи. Целта е анализ на ситуацията и очертаване на основните лидери на организирани престъпни групи у нас.

„Може да се каже, че има 250-300 човека, които определено тормозят обществото и страната като цяло – посочи резултата от анализа Цветанов. – За съжаление отчитаме, че в миналото има емблематични фигури от престъпния свят на територията на страната, срещу които не са предприети адекватни мерки от страна на правоохранителната система. А това са лица с изключително богат опит, реализирали престъпната си дейност през последните близо 10 години. Известно е, че когато един престъпен бос укрепне, той вече не се занимава пряко с престъпна дейност, а тя преминава на по-долните нива, които той създава. В тази посока пропуснатото време ни създава по-голяма трудност.”

За главния прокурор Борис Велчев новата организация на разследващите екипи трябва силно да ограничи влиянието на престъпните босове и те да бъдат изправени пред съда. По думите му: „2010 г. е година, в която не можем повече да се оправдаваме с нищо. Имаме абсолютно пълното съдействие на органите на МВР и ДАНС, изключително ясна воля да се сложи край на организираната престъпност и възможностите да го направим. Посъветвах колегите окръжни прокурори с молба да го предадат и на останалите в страната да бъдат безкомпромисни и решителни. Доказването на дейността на организираните престъпни групи е трудна работа. За да го направим, ние сме принудени да разчитаме на показанията на хора от същите криминални кръгове. Но това е неизбежно. Близките месеци ще са решаващи. Ще направим такава организация, че престъпните босове, тероризиращи българското общество не само на национално, но и на местно ниво, постепенно да бъдат силно ограничени в своето влияние и в крайна сметка изправени пред съда.”

Има ли България вече напредък и добро темпо в борбата с престъпността, което страната да може да отчете пред Брюксел? За Радио България премиерът Бойко Борисов коментира: „Аз се отчитам единствено пред народа. Искаме българските граждани да усетят, че има промяна. И мисля, че след първите няколко месеца, докато се стиковат екипите и се направи прочит на наследството, сега в последният месец-два темпото, с което работят и в МВР, и в Прокуратурата, и в ДАНС е вече доста по-задоволително и се усеща. Ако те продължат безкомпромисно да задържат, арестуват и повдигат обвинения на престъпниците, това ще се толерира и от обществото. Дори и да ни дадат добра оценка от Брюксел, ако не сме се справили, каква е ползата? И обратното – свършим ли си нещата в България, оценките идват много по-бързо, отколкото се очаква.”

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45