Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Акценти от звукозаписната 2009-а

Снимка: архив

Продуцентът за народна музика при БНР Валентин Янков представя по-интересното от отминалата година.„Това бе една успешна година, така мислят и нашите слушатели, които ни пишат и изказват мнения. Акцент в работата ни беше 75-годишнината на БНР, която отбелязваме с редица прояви. Сред тях е проекта, който реализирахме в Оряхово – запис на 14 творби на Дико Илиев с духовия оркестър на града и грандиозният проект в Шумен. „Фолклорна магия в Мадара” с участието на осем от най-големите звезди на българския фолклор. 2009-а беше изключително успешна година за младите изпълнители. Ще откроя от тях Мария Колева, дъщеря на известната тракийска певица Донка Колева. Тя пристигна специално от САЩ, за да направи първите си записи. Винаги съм радостен, когато при нас записва виртуозът на тамбура Валери Димчев,  композитор с нетрадиционен поглед към фолклора,  който вплита джаз, етно елементи. Авторските му пиеси са много сполучливи. Значими са мен са и новите записи на тракийския славей Динка Русева – за първи път в дългогодишната си кариера тя записва с големия оркестър за народна музика на БНР. Използвахме оригиналните отсвири на гъдуларя Атанас Вълчев, който я откри за българската публика преди години. Записи направиха и младите певци Румяна Филкова с македонски репертоар, Стоименка Учикова, изпълнителка на тракийски песни от Пазарджишкия край, Николета Николова със северняшки песни от село Глогово, Тетевенско. Интересни записи за кавал с компютърна обработка предложи  Валери Георгиев, който познаваме от русенския ансамбъл „Найден Киров”. Той живее и работи в САЩ, където радва публиката с новите си изяви. Имах честта да бъда продуцент и на проекта „Фолклорни радиооткрития 2009” съвместно с Илка Димитрова. Това е проект на БНР за звукозапис на деца и групи в родопското село Широка Лъка и околностите. Сред децата са и възпитаници на местното фолклорно училище. И не на последно място ще добавя дебюта на малките Ива и Тони Росенови. След като спечелиха Голямата награда „Златната монета” в Болоня, тези невероятни деца направиха в Първо студио на БНР китка народни песни в аранжимент на Христофор Раданов и седем автентични песни в съпровод на камерна група с участието на техните родители.”

По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44