Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от звукозаписната 2009-а

Снимка: архив

Продуцентът за народна музика при БНР Валентин Янков представя по-интересното от отминалата година.„Това бе една успешна година, така мислят и нашите слушатели, които ни пишат и изказват мнения. Акцент в работата ни беше 75-годишнината на БНР, която отбелязваме с редица прояви. Сред тях е проекта, който реализирахме в Оряхово – запис на 14 творби на Дико Илиев с духовия оркестър на града и грандиозният проект в Шумен. „Фолклорна магия в Мадара” с участието на осем от най-големите звезди на българския фолклор. 2009-а беше изключително успешна година за младите изпълнители. Ще откроя от тях Мария Колева, дъщеря на известната тракийска певица Донка Колева. Тя пристигна специално от САЩ, за да направи първите си записи. Винаги съм радостен, когато при нас записва виртуозът на тамбура Валери Димчев,  композитор с нетрадиционен поглед към фолклора,  който вплита джаз, етно елементи. Авторските му пиеси са много сполучливи. Значими са мен са и новите записи на тракийския славей Динка Русева – за първи път в дългогодишната си кариера тя записва с големия оркестър за народна музика на БНР. Използвахме оригиналните отсвири на гъдуларя Атанас Вълчев, който я откри за българската публика преди години. Записи направиха и младите певци Румяна Филкова с македонски репертоар, Стоименка Учикова, изпълнителка на тракийски песни от Пазарджишкия край, Николета Николова със северняшки песни от село Глогово, Тетевенско. Интересни записи за кавал с компютърна обработка предложи  Валери Георгиев, който познаваме от русенския ансамбъл „Найден Киров”. Той живее и работи в САЩ, където радва публиката с новите си изяви. Имах честта да бъда продуцент и на проекта „Фолклорни радиооткрития 2009” съвместно с Илка Димитрова. Това е проект на БНР за звукозапис на деца и групи в родопското село Широка Лъка и околностите. Сред децата са и възпитаници на местното фолклорно училище. И не на последно място ще добавя дебюта на малките Ива и Тони Росенови. След като спечелиха Голямата награда „Златната монета” в Болоня, тези невероятни деца направиха в Първо студио на БНР китка народни песни в аранжимент на Христофор Раданов и седем автентични песни в съпровод на камерна група с участието на техните родители.”

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15