Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за потребителските права на българите като европейски граждани

\r\nАко установите, че стока, която току-що сте закупили, не е качествена или има дефект, тя трябва да бъде заменена или поправена в рамките на 30 дни или да си получите парите от търговеца – разяснява кампанията „Активни потребители”.
Снимка: БГНЕС

Българите постепенно се научават да защитават правата си на потребители, но предизвикателствата в много сфери остават. В представителството на Европейския съюз в София започна информационна кампания, ориентирана към българските потребители под мотото „Вие имате права, отстоявайте ги!”

Кампанията, която ще протече през цялата 2010 г., е част от европейските усилия да се помогне на гражданите от новите страни в ЕС да се възползват реално от правата си на европейски потребители. Основната й цел е да направи българите по-информирани и по-уверени, за да защитават по-добре правата си в тази област. Първата стъпка България направи преди години – българското законодателство в тази област е приело изцяло европейските правила. Но това не е достатъчно, казва Живка Петкова, заместник-началник на кабинета на европейския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева. Според нея освен да познава правата си, българинът трябва и да ги отстоява. И затова трябва да знае къде да намери информация, когато правата му като потребител са нарушени. Тя цитира изследване на Евробарометър.

„Оказа се – посочва Петкова, – че над 2/3 от българите на възраст между 21 и 45 години искат да знаят повече за правата си, когато са закупили някаква стока и тя се е оказала дефектна. Например хладилник, телевизор или MP3 устройство. Шест от всеки десет запитани искат да знаят повече за правата си, когато вземат кредит да закупят кола или компютър. Проучването показва, че понякога се чувстваме измамени или безпомощни, когато не знаем правата си. Затова кампанията си постави за цел да информира гражданите като потребители не само в рамките на България, но и в рамките на целия ЕС. Например, когато установите, че стока, която току-що сте закупили, не е качествена или има дефект, тя трябва да бъде заменена или поправена в рамките на 30 дни или вие да си получите парите от търговеца. Когато вземате кредит, имате право да знаете общата стойност на кредита с включени всички такси и удръжки. Когато сте закупили пакетни услуги за ваканционна почивка, имате право да получите точно това, което е описано в брошурата.”

Освен към потребителите, кампанията е насочена и към бизнеса. „Българските фирми също трябва да са запознати с потребителските права”, посочва още Живка Петкова. Според нея производителите трябва да произвеждат висококачествени стоки, а не такива, които спазват само минималните законови изисквания. Това е едно от конкурентните предимствата при свободната и отворена икономика. Информационната кампания се осъществява с финансовата помощ на ЕС, възлизаща на 1 млн и 300 хиляди лева. На интернет-страницата на асоциация „Активни потребители” (досегашната Българска национална асоциация на потребителите) българите могат да намерят информация и основни правила, защитаващи ги от некоректни пазарни играчи. Като част от кампанията е и появата на първия брой от новото списание „Потребител”, издавано от асоциацията. То информира за нелоялни търговски практики, за изследване на качествата на хранителни стоки и др. А през летния сезон кампанията ще бъде „пътуваща” из различни селища в страната.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40