Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преструктурирането на болничната помощ предизвика напрежение сред лекари и пациенти

Снимка: БГНЕС
Одобрената от правителството Национална здравна стратегия до 2013 година предвижда преструктуриране на болничната помощ, което да гарантира достъпни и качествени медицински услуги и подобряване на дейността на лечебните заведения, така че те да отговарят на европейските изисквания и стандарти. Според министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев това е процес, който е трябвало да започне още при предишните правителства, но е отлаган, заради липсата на политическа воля. Сега началото му е поставено и болниците, които не отговарят на посочените от министерството изисквания, няма да могат да сключат договори за работа със здравната каса. Промените ще засегнат най-вече малките болници и тези в отдалечените райони на страната. Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев изтъкна, че преструктурирането на болничната помощ у нас се прави и във връзка с приемането на новата здравна карта на страната. „Заради липсата й, сега нямаме възможност да ползваме европейски средства за болнично здравеопазване” – обясни министър Нанев. В края на миналата седмица лекари и пациенти остро се противопоставиха на готвеното от правителството преструктуриране на болничната помощ. Опасенията им са, че хората в малките общини и тези в планинските райони ще останат без лекарска помощ. Министър Нанев обясни, че в момента много лечебни заведения съществуват само като сграден фонд, а на практика хората не получават надеждно медицинско обслужване. Според него финансирането на такива болници само допълнително натоварва и без това свития в условията на криза бюджет на здравното министерство: „За пореден път трябва да заявя, че нашата цел не е да останат в България малко на брой болници, нито да закриваме болници – посочи той. – Нашата цел е да започнем да предлагаме и да прилагаме определени стандарти в болничната помощ. Има критерии, на които трябва да отговаря едно болнично заведение, които включват лекарски състав, оборудване с медицинска апаратура, леглова и материална база и т.н. Много важен е въпросът дали средствата, които се превеждат към дадена болница, се усвояват по предназначение и качествено в интерес на пациентите, защото това са обществени пари и не бива да бъдат разпилявани, особено сега, когато сме в криза. Затова и министерството посочи и ще изисква покриване на  определени стандарти за болниците. В момента съсловните организации изготвят и правила за добра лекарска практика, чието прилагане също става задължително. Тези две неща са най-голямата ни отговорност, която поехме с встъпването в длъжност на новия кабинет. И ние го правим. Става въпрос за европейски стандарти, адаптирани към българските условия, които да гарантират качество на медицинските грижи. Целта ни е не да  закриваме болници, а да налагаме изисквания и стандарти.”
Според министър Нанев съществуващото напрежение от страна на обществото и медиците, засегнати от преструктурирането на болниците,  е неоснователно. Той посочи, че болниците, които не покриват критериите  на НЗОК, ще могат да работят като диагностично-консултативни или рехабилитационни  центрове. В същото време при съставянето на новата здравна карта на България е заложено условието хората от  всяко населено място да разполагат с възможност за болнично лечение  в рамките на 60-80 километра от тяхното населено място или в рамките на час път. „ Това са европейски стандарти, които се стремим да покрием” – изтъкна министър Нанев и обясни, че спешните центрове в страната, които са около 200, имат ресурса да поемат тежко болните и да ги насочват за лечение:  „Те са оборудвани с превозни средства и медицинска техника – обяснява министър Нанев. – Това, което ние правим допълнително, е подсилването им с кадри, защото сериозният проблем са квалифицираните, опитните кадри. Има дефицит на такива хора и затова  стимулираме финансово лекарите за дежурства в спешните центрове.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00