Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия активизират партньорството си

Снимка: БГНЕС
По покана на германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Бойко Борисов осъществи тридневно официално посещение в Берлин. Визитата премина под знака на традиционно добрите двустранни отношения, но и с акцент върху по-нататъшното интегриране на България в Европейския съюз. Сибирският студ в Берлин попречи да се проведат обичайните протоколни почести на открито по официалното посрещане на българския премиер Бойко Борисов. Но това не беше предзнаменование. Разговорите на Борисов с Ангела Меркел, както и срещите на българската делегация в германската столица бяха определено ползотворни, в политически и в икономически ракурс. Българският премиер потърси и получи известна подкрепа от немския канцлер по въпрос, който напоследък му е доста присърце: влизането на България в еврозоната. По същество Борисов каза: „не искаме да ни оценяват в пакет с други кандидати”. В отговор Меркел заяви, че нейната страна ще настоява България да бъде оценявана за собствените й успехи при влизането й в механизма ERM ІІ, така нареченото „преддверие” на еврозоната, а не да бъде „групирана” с други държави, за което се чуват настоявания. Все пак Меркел деликатно напомни, че оценката за готовността на България да влезе в еврозоната не се дава от националните правителства а от Европейската комисия и Европейската централна банка.
Бойко Борисов илюстрира пред своя домакин също и мерките, които неговото правителство предприема в борбата срещу престъпността и корупцията, включително и чрез създаване на специализирани прокурорски състави и промени в НК и НПК. „Видяхме предприетите мерки и пожелаваме успех на българското правителство”, коментира Меркел. В Берлин премиерът Борисов още веднъж потвърди намерението на кабинета му да продължи реализацията на проекта за втора атомна електроцентрала в България край Белене, като поиска от Меркел да помогне за включване в него на немски концерни. И по-конкретно: да лобира пред концерна RWE да преосмисли решението си от преди четири месеца да оттегли участието си в проекта. Меркел пое ангажимент да бъдат проведени разговори с концерна, но не даде гаранции за неговото завръщане в България. Освен за АЕЦ „Белене”, Бойко Борисов даде опция на германските компании да се включат и в евентуалното изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. С Меркел той обсъди и двата газопровода, планирани да минават през българска територия – подкрепяният от ЕС „Набуко” и руският „Южен поток”. „Имаме изгода и от двата, така че който стане пръв е добре дошъл за нас”, коментира българският премиер. От своя страна Меркел дипломатично отбеляза, че германските инвестиции в България зависят както от реформата в българската съдебна система, така и от доверието и надеждността на контактите между партньорите от двете страни.
И накрая, в рамките на официалното посещение на премира Бойко Борисов в Германия бе подписана спогодба за избягване на двойно данъчно облагане между двете страни, която е съобразена с всички директиви на Европейския съюз в данъчната сфера. Следващият преглед на партньорството между България и Германия ще бъде в София на 12 октомври т. г., когато Ангела Меркел ще върне визитата по покана на Бойко Борисов.
По публикацията работи: Атанас Ценов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30