Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист се оказа опасна професия

Колкото по-близко до проблема стигаш, колкото повече засягаш нечии интереси, толкова по-опасно става за самия журналист и за медията, която той представлява – казва известната българска телевизионна журналистка Елена Йончева.
Снимка: БГНЕС
Рекорден брой журналисти са били убити през отминалата година. Войните и изборите са били най-опасните събития през 2009-а. Журналистите попадат под обсега на куршумите или стават жертва на умишлено убийство или похищение. Убийствата са се увеличили с 26 на сто, като през изтеклата година са били убити 76 журналисти, което е с 16 души повече от предходната 2008-а. Броят на отвлечените също е нараснал до 33-ма. Това са данни от годишния доклад на световната организация „Репортери без граница”. Увеличава се и репресията срещу блогъри и „кибер-дисиденти”, след като интернет и страниците за социални връзки се превърнаха във важен източник на новини и информация, особено в страни, където медиите са цензурирани. Според доклада на организацията арестите на блогъри са нараснали със 155 процента. Почти двоен е станал и броят на страните, в които е наложена цензура в интернет. Оказва се, че професията „журналист” е една от най-рисковите.
 „Професията „журналист” винаги е била опасна, тъй като журналистите, независимо дали се занимават с вътрешни или международни проблеми и работят в опасни зони, винаги носят своя риск – каза в интервю за Радио България известната българска телевизионна журналистка Елена Йончева. – Колкото по-близко до проблема стигаш, колкото повече засягаш нечии интереси, толкова по-опасно става за самия журналист и за медията, която той представлява. През последните години по всички места, които наричаме военни зони, има не само журналисти от големите медии, но и много независими. Друга тенденция, която се забелязва, е, че много често една от воюващите страни разглежда журналистите като инструмент на противника и затова счита, че трябва да ги елиминира. Спомнете си какво се случи в Белград по време на войната в Косово – беше бомбардирана телевизията. Ще припомня войната в Ирак, когато беше обстрелян офисът на „Ал Джазира”, същото се случи 2001 г. в Афганистан. Така се поставя под въпрос не само тяхната обективна работа, но и тяхното оцеляване”
Точно Елена Йончева е една от тези журналисти, които правят репортажи и снимат филми от най-горещите точки на света. Тя бе сред малкото представители на медиите и единствената българска журналистка, която се срещна с пиратите от Сомалия, една от най-опасните страни за журналистите през 2009 г. според доклада на „Репортери без граница”. Кои бяха най-рисковите моменти в работата й?
„Най-застрашаващият беше може би в Ирак и в Сомалия, при пиратите – отговаря Елена Йончева. – В Ирак попаднахме в ситуация, когато американските войски бяха съвсем близо, буквално часове ни деляха от тяхното официално влизане в Багдад. И тогава аз и още двама португалци бяхме нападнати. Едната част от групата, която ни нападна, каза че сме шпиони, не сме журналисти, а другата започна да вика, че ние сме българи и португалци, т. е. представляваме в дадения момент политиката на нашата страна. Знаете, че и двете страни бяха част от Коалицията. Така че за съжаление на местата, където има голям конфликт на интереси по време на война, на журналистите често гледат не като представители на медия, а на държава и политиката, която тя води в този регион. Срещата с пиратите беше най-сложната част в моята работа. Както ми каза след това един пират, „да се срещна с теб бе все едно котаракът да покани мишката на масата, да я почерпи, след това да я пусне да си ходи”. Много сложен беше не само физическият достъп до тях, но и мотивацията, за да ги накараме да застанат пред нашата камера и микрофона. Там на чужденците се гледа като на „ходещи долари” и физическото оцеляване е много трудно, т. е. да не бъдеш отвлечен в рамките на твоя престой, на твоята работа.”
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00