Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световноизвестният "Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София

Световноизвестният "Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София. Почитателите на джаза и суинга ще имат възможност да чуят легендарния оркестър от американския "Котън клуб" на 27 април, съобщиха организаторите от "Арт БГ". Съставът ще е под ръководството на Пол Мърсър Елингтън - внук на знаменития джаз музикант. В оркестъра участва и Бари Лий Хол, свирил рамо до рамо със самия Дюк Елингтън. Специално за българската публика музикантите са подготвили репертоар от класически пиеси, между които "Caravan", "Take The A-Train", "Satin Doll", "Prelude To A Kiss", "It Don't mean a Thing /If It Ain't Got That Swing/" и много други. "Дюк Елингтън оркестра" е единствената формация в света, оторизирана да изпълнява музиката на легендарния джазмен. Известен като плодовит композитор, Елингтън създава повече от 2000 композиции. В света на джаза Дюк Елингтън има специално място на смел новатор и експериментатор в жанра, като негова запазена марка са ярките, на места буйни, агресивни мелодии с неочаквано развитие и характерните вълнуващи дисонанси, които бележат цял нов стил в джаз музиката. Основен принцип в творчеството му е интерпретацията, която освен че улавя конкретния момент, дава възможност за индивидуална изява на всеки от музикантите от оркестъра. Творчеството на Дюк Елингтън подпомага утвърждаването на джаза в световните академични среди, превърнало се в основна тенденция към края на 20-и век. В този смисъл Елингтън предвещава бъдещето на джаза и с право се смята за една от най-влиятелните фигури в жанра, отбелязват специалистите.

Още от категорията

Поли Генова ни връща в края на 80-те с Give Me Your Love

Наскоро Поли Генова представи новата си песен Give Me Your Love. Както казва певицата в анонс за класацията Топ 20 на БНР, с това парче тя продължава линията, която следва през последните години – звученето е диско поп от края на 80-те години на м.в...

публикувано на 11.08.22 в 10:05

Рок групата Intelligent Music Project с нов албум и турне

"Unconditioned" – така се нарича най-новият и седми пореден албум на българската рок група Intelligent Music Project. Албумът излезе преди броени дни и е качен на всички музикални платформи. В него, като барабанист и..

публикувано на 10.08.22 в 13:05

RIA с втора авторска песен – "The Way You Are"

Младата певица Мария Мирославова, която е избрала за артистичен псевдоним името RIA, представи наскоро своята втора авторска песен. RIA е автор на музиката, текста и аранжимента. Песента се нарича "The Way You Are", а текстът е   на български..

публикувано на 10.08.22 в 10:15