Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световноизвестният "Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София

Световноизвестният "Дюк Елингтън оркестра" ще свири в София. Почитателите на джаза и суинга ще имат възможност да чуят легендарния оркестър от американския "Котън клуб" на 27 април, съобщиха организаторите от "Арт БГ". Съставът ще е под ръководството на Пол Мърсър Елингтън - внук на знаменития джаз музикант. В оркестъра участва и Бари Лий Хол, свирил рамо до рамо със самия Дюк Елингтън. Специално за българската публика музикантите са подготвили репертоар от класически пиеси, между които "Caravan", "Take The A-Train", "Satin Doll", "Prelude To A Kiss", "It Don't mean a Thing /If It Ain't Got That Swing/" и много други. "Дюк Елингтън оркестра" е единствената формация в света, оторизирана да изпълнява музиката на легендарния джазмен. Известен като плодовит композитор, Елингтън създава повече от 2000 композиции. В света на джаза Дюк Елингтън има специално място на смел новатор и експериментатор в жанра, като негова запазена марка са ярките, на места буйни, агресивни мелодии с неочаквано развитие и характерните вълнуващи дисонанси, които бележат цял нов стил в джаз музиката. Основен принцип в творчеството му е интерпретацията, която освен че улавя конкретния момент, дава възможност за индивидуална изява на всеки от музикантите от оркестъра. Творчеството на Дюк Елингтън подпомага утвърждаването на джаза в световните академични среди, превърнало се в основна тенденция към края на 20-и век. В този смисъл Елингтън предвещава бъдещето на джаза и с право се смята за една от най-влиятелните фигури в жанра, отбелязват специалистите.

Още от категорията

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Найден Тодоров: Добрият резултат е съчетание от талант и дисциплина

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от Истанбул, където дирижира концерт на филхармоничния оркестър „Борусан“ със солист виртуозната цигуларка Мидори. „Много съм щастлив от личния контакт с Мидори и за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 14:01