Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителската кампания “Избери, за да помогнеш” подкрепя обществено значими каузи

Общо 35 проекта със здравна, социална, културна и екологична значимост получиха финансиране благодарение на дарителската кампания “Избери, за да помогнеш”. Идеята е с тази първа по рода си кампания, организирана от Райфайзенбанк и интернет портала Dir.bg, да се даде възможност за финансиране на повече обществено значими български каузи. По време на инициативата, продължила повече от месец, всеки дарител можеше да избере коя най-близка до сърцето му кауза да подкрепи. За краткото време, през което тя продължи, бяха събрани общо 184 000 евро. Над 70 процента от тях са за здравни проекти. Най-много пари бяха събрани за Специализираната болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания (33 000 евро) и Националната кардиологична болница (32 000 евро).

“Няма човешко страдание, което да не хваща за гърлото”, подчерта Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Благодарение на кампанията Асоциацията получи над 6000 евро за проект, свързан със социалното подпомагане на онкоболни пациенти. “Благодаря на всеки, който е подкрепил която и да е от инициативите – каза г-жа Адърска. – Парите, които получаваме, са значителна опора в един много сериозен европейски проект. Чрез него бихме искали да разширим грижата за онкологично болните пациенти и в извънболничната помощ. Опитваме се да докажем на практика, че в екипите, които обгрижват онкологично болните, трябва да присъства и психолог, и социален работник. Нашата мечта е да изградим център, в който онкологично болните пациенти да получават всичко онова, което не получават от здравната система.”

В категория “Социални проекти” финансиране получи и домът за сираци “Свети Николай” в Нови хан. Основател на дома е отец Иван Иванов, който успява да съгради приюта с помощта на дарения. От създаването му в края на миналия век досега в дома са намерили подслон, топла храна и облекло над 250 души, сред които много деца и самотни майки. “В момента при мен в дома са 120 души – казва свещеникът. – Имаме много по-добри условия от преди, благодарение на тези, които ни помагат. Искам да благодаря на всички дарители. Радостно е, че много хора участват в такива кампании и са си отворили сърцата, за да подкрепят нуждаещите се в България. У нас изпадналите в беда са много. Има хора, които няма къде да живеят, други няма с какво да се хранят. Въпреки това нещата вървят към добро, това го виждам, благодарение на личния си опит. Надявам се с получените средства да направя условията за живот в дома по-добри. Освен това през пролетта се надявам да открия и здравна служба в самия дом, където ще има и лекари, и зъболекар, както и три стационарни стаи за доболнични грижи за деца.”

Парична помощ на стойност около 6000 евро получи и Спасителният център за диви животни на природозащитната организация “Зелени Балкани”, Стара Загора. Събрани са и средства за възстановяване на средновековната манастирска черква “Св. Архангел Михаил” в град Трън и за реставрация на стенописите на църквата “Св. Георги Метошки” в Асеновград.
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10