Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„От извора” – записи от националните събори на народното творчество в Копривщица

Момент от Деветия Национален събор за народно творчество "Копривщица - 2005"
Снимка: www.chitalishte-peshtera.org
Десетилетия наред старинният възрожденски град Копривщица е домакин на Националния събор за народно творчество. Началото на това грандиозно фолклорно събитие е през 1965 година. На всеки пет години оттогава, поляните на местността Войводенец се превръщат в голяма народна сцена, където показват изкуството си най-добрите самодейци – умели свирачи, разказвачи, талантливи певци, танцьори…В началото присъстваха утвърдените имена във фолклора, а с годините се наложиха и нови, по-млади таланти. Така съборът се превърна в мост между поколенията, осъществи се приемственост между тях и той изигра важна роля в запазването на вековното българско наследство.

Радостно е, че през годините това, което се случваше в Копривщица, получи отзвук и по света – съборът се радва на голям интерес и посещение от чужбина. Ще припомним някои от впечатленията на нашите гости:

„Не говоря като фолклорист, а като човек влюбен във фолклора. Това, което ме възхити, бяха чувствата, които извираха направо от сърцата на хората. Изключителна хармония – по естрадите и около тях. Вие сте на прав път!” – казва Андре Гиз, президент на МФФ в Ница, Франция.

„Фестивалът в Копривщица е най-големият национален фестивал на който присъствам. Шест естради – това е грандиозно, не съм виждал да се организира нещо подобно другаде по света. Познавам българския фолклор като динамично изкуство, което не живее само за фестивала, а и в ежедневието на хората. Вашият фолклор е част от древната и съвременна българска култура.” Това са думи на Вилиям Фабри, директор на Института за култура в Братислава.

„Българският фолклор е оригинален и не може лесно да се опише с думи. Видяхме танци, в които личи много живот. Музиката е интересна и самобитна. Особено впечатление прави нейното ритмично своеобразие – твърде трудни за изпълнение ритми, но въздействащи силно и непосредствено!” Това е мнението на Вилфрид Мюлер от Германия.

В първия събор, състоял се от 12 до 15 август 1965 г., взеха участие 4000 изпълнители, присъстваха 50 000 гости от страната и специалисти от 14 страни на света. На украсените в национален стил естради в местността Войводенец, се изявиха самородни певци, свирачи, играчи, разказвачи. В това грандиозно творческо състезание много от тях получиха медали и грамоти.
Този година през август Копривщица очаква участниците и гостите на юбилейния Десети събор – празник на автентичния български фолклор.

Още от категорията

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Найден Тодоров: Добрият резултат е съчетание от талант и дисциплина

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от Истанбул, където дирижира концерт на филхармоничния оркестър „Борусан“ със солист виртуозната цигуларка Мидори. „Много съм щастлив от личния контакт с Мидори и за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 14:01