Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От извора” – записи от националните събори на народното творчество в Копривщица

Момент от Деветия Национален събор за народно творчество "Копривщица - 2005"
Снимка: www.chitalishte-peshtera.org
Десетилетия наред старинният възрожденски град Копривщица е домакин на Националния събор за народно творчество. Началото на това грандиозно фолклорно събитие е през 1965 година. На всеки пет години оттогава, поляните на местността Войводенец се превръщат в голяма народна сцена, където показват изкуството си най-добрите самодейци – умели свирачи, разказвачи, талантливи певци, танцьори…В началото присъстваха утвърдените имена във фолклора, а с годините се наложиха и нови, по-млади таланти. Така съборът се превърна в мост между поколенията, осъществи се приемственост между тях и той изигра важна роля в запазването на вековното българско наследство.

Радостно е, че през годините това, което се случваше в Копривщица, получи отзвук и по света – съборът се радва на голям интерес и посещение от чужбина. Ще припомним някои от впечатленията на нашите гости:

„Не говоря като фолклорист, а като човек влюбен във фолклора. Това, което ме възхити, бяха чувствата, които извираха направо от сърцата на хората. Изключителна хармония – по естрадите и около тях. Вие сте на прав път!” – казва Андре Гиз, президент на МФФ в Ница, Франция.

„Фестивалът в Копривщица е най-големият национален фестивал на който присъствам. Шест естради – това е грандиозно, не съм виждал да се организира нещо подобно другаде по света. Познавам българския фолклор като динамично изкуство, което не живее само за фестивала, а и в ежедневието на хората. Вашият фолклор е част от древната и съвременна българска култура.” Това са думи на Вилиям Фабри, директор на Института за култура в Братислава.

„Българският фолклор е оригинален и не може лесно да се опише с думи. Видяхме танци, в които личи много живот. Музиката е интересна и самобитна. Особено впечатление прави нейното ритмично своеобразие – твърде трудни за изпълнение ритми, но въздействащи силно и непосредствено!” Това е мнението на Вилфрид Мюлер от Германия.

В първия събор, състоял се от 12 до 15 август 1965 г., взеха участие 4000 изпълнители, присъстваха 50 000 гости от страната и специалисти от 14 страни на света. На украсените в национален стил естради в местността Войводенец, се изявиха самородни певци, свирачи, играчи, разказвачи. В това грандиозно творческо състезание много от тях получиха медали и грамоти.
Този година през август Копривщица очаква участниците и гостите на юбилейния Десети събор – празник на автентичния български фолклор.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06