Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артисти от България, Румъния и Италия участват в премиерния спектакъл в Софийската опера - "Манон Леско" от Пучини

Артисти от България, Румъния и Италия участват в новия спектакъл в Софийската опера и балет - "Манон Леско" от Джакомо Пучини - трогателна история за любовта между красавицата Манoн и кавалера Де Грийо. Притиснати от обстоятелствата и обществените предразсъдъци, двамата остават сами, без подкрепа. В краткия живот на Манон единствената й радост е била любовта й към Де Грийо - човека, пожертвал всичко заради нея.Премиерата е на 12 февруари. Следващите спектакли са на 13, 14, 16 и 17 февруари, 31 март, 1 и 2 април, съобщиха от операта. Италианският диригент Франческо Роза за трети път работи в нашия театър, но за първи път в постановка на италианска опера. Младият режисьор Александър Текелиев дебютира на първата ни оперна сцена с "Манон Леско", която вече е поставял в Бургас и Русе. От Италия са още сценографът Пиер Паоло Бислери и баритонът Джанфранко Монтрезор. Певецът се дублира в ролята на Леско, брата на Манон, с Александър Крунев и Йонут Паску - солист на Националната опера в Букурещ. Младите прими Йоана Железчева и Радостина Николаева - с "Кристална лира - 2009" за ролята си в "Бал с маски", изпълняват партията на Манон Леско. Именитите тенори Костадин Андреев, Румен Дойков и Камен Чанев се превъплъщават в образа на Де Грийо. "Решението на спектакъла е класическо, но представлението е динамично и атрактивно за публиката - с актуалността на темите, между които стремежът към свобода и отхвърлянето на обществените догми," каза Александър Текелиев. По думите му революционното за времето си желание на Пучини и неговите герои за разкрепостяване и несъобразяването с общоприетите норми кореспондират с възможността за избор днес в личния живот на хората. Вече е обичайно двама души да живеят без брак, събрани от любовта си, докато навремето това е било почти равно на престъпление. Самият Пучини изживява подобна лична драма, като се влюбва в омъжена жена, припомни Текелиев. "Манон Леско" е една от любимите ми опери. Това е третата опера на Пучини, но първата напълно зряла от музикална гледна точка. В нея присъстват основните за творчеството му теми - любовта и смъртта, развити дълбоко и силно с музиката. Използвани са всички багри и тембри на оркестъра, които ние се опитваме да пресъздадем," коментира Франческо Роза. За Радостина Николаева образът на Манон е много интересен - и вокално, и психологически. "Надявам се да го пресъздам с всичките му нюанси, за да стигне творбата до публиката - като богат, колоритен гласов пейзаж и много вълнуващо изживяване, особено при изпълнението на живо," каза певицата.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45