Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодосий Спасов: Музиката е синтез от чувства

Теодосий Спасов и общо 64 музиканти от 15 европейски страни ще участват в единствения фестивал по вода в Европа. Те ще свирят на кораб, който ще плава по Дунав от 20 март до 1 април. В единствения фестивал по вода в Европа "Срещу течението" 64 музиканти от 15 страни ще се качват, свирят и напускат кораба по предварителен график по време на неговото музикално пътешествие. На кораба всеки музикант ще трябва да разкаже история. Тази година ще се представя с квинтет от традиционни инструменти типични за България - кавал, гъдулка, гайда, тамбура и тъпан. Програмата включва автентични български мелодии, хора и песни, авторска музика, композирана на базата на българската народна музика. Като изненада ще изсвирим и няколко джаз стандарти, сподели Теодосий Спасов. В този фестивал участват музиканти от различни жанрове. Идеята е да се направи интеграция между участниците от фестивала и да се роди нова музика, спонтанна от именно тези музиканти, които за първи път се срещат. Музиката съдържа в себе си преживяното от музиканта. Тя е нещо като синтез от чувства, вид фотография на времето и винаги носи забава на ума, сподели още той.

Още от категорията

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Найден Тодоров: Добрият резултат е съчетание от талант и дисциплина

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от Истанбул, където дирижира концерт на филхармоничния оркестър „Борусан“ със солист виртуозната цигуларка Мидори. „Много съм щастлив от личния контакт с Мидори и за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 14:01