Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската песен на Евровизия 2010 – полуфинал

Снимка: БТА

На 28 февруари предстои България да определи песен, с която ще се представи на престижния конкурс „Евровизия” 2010, който тази година ще се проведе в норвежката столица Осло. На едночасов концерт, излъчен на 7 февруари, БНТ представи петте песни, подбрани от специална комисия, които ще се борят за гласовете на зрителите. Тази година вътрешният регламент за избор на българска песен за Евровизия бе променен и за единствен изпълнител бе определен Мирослав Костадинов – Миро. Той впечатли аудиторията с музикалност и артистичност при представянето на петте песни на различни композитори, текстописци и аранжори, които се отличаваха с разнообразно звучене.

Първата композиция е във фолклорен неравноделен размер 7/8. Песента е на утвърдения екип Ясен Козев и Крум Георгиев, които не за първи път се събират, за да създадат хит. „Eagle” /Орел/ е написана специално за Миро. Текстът е на английски. Самите автори определиха "Eagle" като „евро денс хит на българска основа”. Целта им е на този своеобразен „форум на европейското семейство”, българите да покажат себе си – като традиции и съвременност.

Второто предложение за Българска песен на Евровизия 2010 е на популярната у нас рок група Д 2. „Моят поглед в теб” е рок балада. На сцената Миро пя под съпровод на китарите на Митко Кърнев и Александър Обретенов от Д 2. Музикантите споделиха, че песента не е написана специално за конкурса, но се надяват с нея да достигнат до сърцата на публиката.

Следващата песен дойде от чужбина. Българската нишка в нея се казва Петър Панов. Той е музикален мениджър и живее в Швеция. Песента „Twist & Tango” е написана в екип с Томас Торнхолм, Дане Атлеруд и Микаел Клаус. Петър нарече авторите на песента „ветерани в Евровизия”. Всяка година те дават свое предложение за песен и се надяват тяхното шведско латино да се оцени високо от българската публика.

Професионалисти, доказали се с годините на българската сцена, са сформирали за първи път екип, обединени от каузата „Българската песен в Евровизия”. Това са проф. Найден Андреев, автор на музиката, и двамата текстописци – Иван Тенев и Александър Петров. С прословутото си чувство за хумор, Иван нарече тандема им ИВЪ & ПЕТРОВЪ – първи и единствен в света, защото е фирма „двуличен търговец/поет”. Първо се ражда музиката на песента „Остани”, а след това текстът. В нея има български оттенък – звучи гласът на кавала. Авторите я определиха като „висша мода, съчетана с багрилата от бабината черга”.

Организаторите на конкурса “Българската песен за Евровизия” 2010, БНТ, държаха до последно в тайна авторите на песните. Всички те бяха приятна изненада за публиката, която прие най-възторжено последния композитор… самия Мирослав Костадинов – Миро. Неговата авторска песен „Ангел си ти” е по текст на Мишо Михайлов и аранжимент на Георги Андреев. Част от екипа е и Гордън – носител на Грами. „За нас Миро е вдъхновение и буди доброто в нас”, казаха колегите му.

Певецът изпя и петте песни, достигнали до полуфинала, със сърце и чувство. Българската публика има три седмици, за да ги слуша, а оценките си ще даде на финала, който ще се проведе на 28-и февруари. Тогава БНТ ще предава на живо 60-минутното шоу, в което зрителите ще определят песента-победител, която ще представя България в Осло 2010.

Според жребия Миро ще пее на 27 май – втората вечер на концертите от полуфиналния кръг. Той ще се конкурира с изпълнители от Румъния, Турция, Швейцария, Дания и др. На Евровизия 2010 участват 39 държави. Пет от тях – Великобритания, Германия, Франция и Испания и страната домакин, Норвегия, автоматично отиват на финала.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05