Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чушкопекът – най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век

Снимка: Таня Харизанова

Кое е най-голямото достижение в бита на българина през ХХ век? Електричеството, автомобилът, телевизорът, мобилният телефон...? Не, най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век е чушкопекът. Той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” – категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Може би защото този неугледен уред пренесе селото в града и направи националната традиция на печене на чушки лесна и удобна. А може би заради урбанизацията изпитваме носталгия към аромата на печените селски червени чушки на баба?

Какво е това чушкопек? Това е домакински уред за печене основно на чушки. Има цилиндрична форма, в средата с цилиндрична кухина, заобиколена от нагревател, в която се събира една голяма чушка. Съществуват чушкопеци и за повече от една чушка, например т. н. „тип Мерцедес” с разделителна пластина в средата за три чушки. Нарича се така, защото погледнато отгоре, трите пластини образуват знака на известната марка автомобили. Ако се махне разпределителят, може да се пекат и патладжани.

„Нали казват, че ние произвеждаме най-вкусните чушки и домати в света, затова смятам, че това е една наша хубава придобивка. Така, след като ги произведем, можем и да си ги приготвим – разказва с гордост Димитринка Цанкова, търговец в магазин на най-големия „Женски пазар” в столицата. – Аз също ползвам чушкопек – много е удобно, защото изпича чушката бързо и от всички страни, а ние сме свикнали да приготвяме зимнина. Какво е чушкопекът – най-вече удобство!”
Мислите, че това е плод на народния гений? Не, това е изобретение на бившия заместник-кмет на столицата Велизар Стоилов. Както с всички прости и гениални неща, така и тук случайността изиграва своята роля. Завършвайки Техническия университет, младият инженер и негови колеги получават задача да изработят практичен уред за масова употреба. Докато си блъскат главите над разни котлони, забелязват работник да пече ябълки в импровизирано гнездо с реотан в огнеупорна глина. Така през 1978 г. се ражда чушкопекът, който пече чушката за 20 секунди, и с чувство за хумор го наричат „спасението на мъжете”. А неговата слава премина отвъд границите на България.
„Напоследък го предпочитат и много чужденци, защото явно са разбрали какво удобство е – продължава разказа си Димитринка Цанкова. – Например онази вечер дойде един англичанин, който направо от вратата се хвана за чушкопека и го купи. Имаме доста продажби на чушкопеци. Наши българи, които живеят в Израел, купуват често за свои близки. Чушкопеци заминават за Германия, Испания, даже и за САЩ. Той се е прославил по целия свят.”
Чушкопекът, който според класацията направи битовата революция в България през ХХ век, се използва от изобретателните българи и за други цели. От него бижутерите правят идеална пещ за топене на злато и сребро, художници го използват за изпичане на изящни миниатюри и метални пластики. Така, без реклама, без специална маркетингова стратегия, непретенциозният български чушкопек триумфира в нашия и чуждия бит вече 32 години.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38